Asa cum putem afla de pe insemnarile facute pe fantana, aceasta a fost construita in 1933 de catre Ioan Petre, reprezentant al autoritatilor silvice romane.
Aceasta fantana nu este o simpla constructie de unde oamenii pot sa bea apa. Aceasta fantana are o legenda importanta pentru istoria Romaniei. Se spune ca in apropierea sa, pe un deal, in anul 1476, statea Vlad Tepes si garzile sale si coordona o lupta ce se dadea la baza dealului.
Fara sa observe fiind foarte concentrat asupra campului de lupta, doi boieri, oameni ai lui Laiota Basarab, s-au strecurat si l-au omorat. Garzile, stupefiate, au fugit de la locul crimei. In clipa in care a murit voievodul mii de izvoare ar fi lacrimat pamantul inrosit de sangele acestuia si langa trup ar fi aparut ghimpi care nu au mai fost vazuti in acea parte a tarii. Dupa ce trupul a fost inmormantat in biserica pe care chiar el a cladit-o (mai tarziu Manastirea Comana), calugarii ar fi sapat o fantana care dadea apa binecuvantata si limpede.
In acel loc, in zilele noastre, acea fantana s-a transformat in ceea ce putem vedea azi. A luat numele de ,,Fantana cu Nucu” si este impanzita, inca, de ghimpi. Aceasta planta este intalnita, de obicei, in zona Marii Mediterane, si este protejata deoarece este incadrata in rezervatia stiintifica de ghimpe (Rucus Aculeatus) din cadrul Parcului Natural Comana.