Fântâna cu îngerași – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău

Fântâna cu îngerași așa cum este cunoscută de către locuitorii Municipiului Zalău, este unul dintre reperele importante a generații întregi de zălăuani. De-a lungul anilor, „fântâna cu îngerași” a suferit modificări în ceea ce privește aspectul și locul de amplasare.

În trecut fântâna avea aceeași formă rotundă, doar că existența sa se reducea la bazinul străjuit de cei 4 îngerași. Îngerașii erau situați la exterior, pentru că apa putea fi luată doar de la stropitorile pe care ei le țineau în mâini. La baza postamentelor, pe care se află poziționați îngerașii, chiar în zona situată sub stropitoare, exista un bazin de mici dimensiuni, ce prelua apa și o direcționa spre bazinul mare, colector. Aceste bazine, de mici dimensiuni, situate la baza fiecărui îngeraș serveau și ca spațiu în care se așeza găleata sau alt recipient cu care se venea după apă. Astăzi, pentru a avea acces la fântână se coboară sub nivelul străzii, printr-o deschidere situată în fața Clădirii Transilvania, într-un spațiu rotund, încadrat de cei 4 îngerași. Baza acestui spațiu este acoperită cu bucăți de gresie. Spațiul rotund este încercuit de un bazin colector, placat cu bucăți mici de gresie, tăiat de un intrând. Fântâna de astăzi nu este poziționată pe locul în care a fost construită inițial.

Ea a fost probabil mutată în perioada 1899 – 1901, la cererea arhitectului Fadrusz János, pentru a oferi grupului statuar Wesselényi o amplasare mai bună în planul pieței. Fântâna cu îngerași a avut, în trecut, un important rol de socializare, aici se întâlneau tinerii, în special servitorii, care nu aveau alt loc de socializare, fiindcă nu participau la petrecerile dansante ce aveau loc în Clădirea Transilvania, la fel ca protipendada zălăuană. Spre asfințit, servitorii și servitoarele se adunau aici să ducă apă, unde ei petreceau, râdeau, făceau glume.

Lasă un comentariu