Fântână – Comuna Tisău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Tisău

Deși poate părea un lucru obișnuit să vezi o fântână pe ulițele satelor din România, fântâna din comuna Tisău poate fi considerată fără prea mare efort un obiect de patrimoniu.

Aflăm chiar de pe ea că a fost construită în anul 1876, pe 15 septembrie, de către Nicolae Ivan Bulgaru și de către soția acestuia, pentru a deservi comunitatea, motiv pentru care a fost amplasată și în intersecția în care se află.

Din punct de vedere arhitectural, roata de fier pe care adesea o putem întâlni la alte fântâni din România este de această dată din lemn foarte frumos lucrat. Dat fiind faptul că lemnul era mai ieftin decât fierul, putea fi procurat și prelucrat mai ușor, sătenii preferau să aibă la fântână o astfel de roată din lemn. Pereții fântânii sunt perfect cilindrici, însă metoda de prelucrare este foarte interesantă pentru anul 1876. Neexistând mecanisme ca în prezent de prelucrare a pietrei, aceasta era modelată cu dalta și șlefuită ulterior. Bușteanul pe care este prins lanțul care ține găleata este la fel de interesant. Acesta prezintă niște zimți de fier reprezentate de niște piroane care traversează într-o simetrie perfectă bușteanul. Pe acești zimți era ținut lanțul care, la un moment dat, are un opritor pentru a nu permite găleții să se ducă la fundul fântânii și să nu poată fi recuperată.

Lasă un comentariu