Fabrica de cherestea ,,Foresta” – Nehoiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Prof. Dr. Cezar Buterez

Fabrica de cherestea are o istorie indelungata si este ,,vinovata” pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere economic. Fabrica de cherestea a fost construita intre anii 1908 – 1910 de catre austriecii de la firma Göetz. Scopul acestei fabrici a fost prelucrarea lemnului pe cursul superior al Buzăului. Fabrica de cherestea a contribuit puternic la constructia caii ferate si aceasta din urma a fost utilizata la dezvoltarea asezarii Nehoiu, reprezentand un puternic motor al dezvoltarii.

Calea ferata a fost inaugurata in anul 1909 si a fost administrata de Societatea Română a Căii Ferate Buzău-Nehoiaşu si traversează aşezarea Nehoiu prin marginea estică, acolo unde se află clădirea gării, halta de călători, precum şi o reţea de trasee secundare, azi dezafectată. . Calea ferată a fost naţionalizată în 1945

In perioada interbelica, fabrica a fost re-brand-uita sub denumirea de ,,Foresta Italo-Romana” si a functionat pana in anul 1948. In acest an, datorita nationalizarii, este redenumita in ,,Intreprinderea Forestiera de Exploatare si Transport”. Acest nume a fost pastrat pana in anul 1992.

In prezent, din vechea fabrica se pastreaza un mic ansamblu industrial care se situeaza in apropierea garii Nehoiasu-Buzau.

Lasă un comentariu