Fabrica Adesgo – Calea Șerban Vodă

Content
Gallery
Reviews

Adesgo a fost sinonim cu eleganța foarte mult timp, însă toată istoria acestui loc se apropie de final odată cu demolarea sa.

Adesgo a pătruns în viața bucureștencelor începând cu anul 1926, atunci când germanul Arthur Drechsler a deschis prima fabrică de ciorapi și lenjerie de damă din țară. Numele nu a fost ales întâmplător, ci reprezenta o combinație între primele litere ale copiilor lui Drechsler. Investiția germanului a fost impresionantă: două clădiri de fabrică de câte 300 metri pătrați, 16 utilaje de producție Cotton aduse din Germania și 180 de angajați conduși de maiștri străini experți. Visul frumos al lui Drechsler a făcut ca, în primul an de funcționare, fabrica să producă nu mai puțin de 1.4 milioane de perechi de ciorapi.

Brandul Adesgo era atât de puternic încât ajunsese să rivalizeze cu mari producători de ciorapi ai vremii, precum Ady, GBL sau Rose d’Arly. În perioada 1935 – 1940, pentru a suplimenta cererea și așa mare, au mai fost construite încă două corpuri de clădire și au fost aduse 40 de mașini Cotton și 4 Interlock. Noua secție se ocupa de ,,Lingerie Milanese”: ciorapi, pijamale, lenjerii, cămăși de noapte, lenjerie intimă, seturi complete și multe altele.

Avantajul imens de care Adesgo beneficia, pe lângă o calitate superioară a produselor, era reprezentat de publicitatea pe care și-o făcea. Oriunde se uitau bucureștenii vedeau o reclamă a acestei fabrici. Toată această publicitate era completată de aparițiile în revistele vremii, cu postere inventive, variate, adaptate anotimpurilor și evenimentelor importante. Asta face ca, în perioada anilor 1930 brandul să devină unul de lux, iar o pereche de ciorapi de mătase marca Adesgo să coste nu mai puțin de 200 lei, în condițiile în care o pâine era 7 lei.

Nici angajații fabricii nu o duceau deloc rău dacă vorbim în termeni de cultură organizațională. Angajații beneficiau de condiții inspirate din fabricile din vestul Europei. Aceștia aveau cantină, cabinet medical, sală de repaus cu punct de staționare dotat cu paturi, club de fotbal, o sală de muzică ce avea în dotare un pian, creșă pentru copiii angajaților și pajiști (din apropierea parcului Carol și Tineretului) unde oamenii puteau să se relaxeze.

După al Doilea Război Mondial Adesgo supraviețuiește spre deosebire de marii săi rivali. Astfel, în urma conferinței de la Potsdam, drepturile asupra activelor germane (inclusiv Adesgo) au fost transferate guvernului sovietic. Abia mai târziu, în 1954, fabrica se întoarce la statul român, care o folosește puternic abia după 1962 atunci când începe să exporte ciorapi din fibră sintetică, ciorapi pantaloni etc.

În anul 2002 fabrica a fost preluată de grupul Argaman Industries, care a continuat activitatea. În 2023 Adesgo a fost cumpărată de către Tefron Europe, o companie care produce lenjerie intimă și echipamente sport pentru foarte multe branduri cunoscute. Din păcate, fabrica a fost vândută unui dezvoltator care o va demola și care, în locul ei, o să construiască clădiri de birouri și apartamente.

Lasă un comentariu