Drumul Sucidava-Romula – Corabia

COD LMI:OT-I-s-A-08495
Content
Gallery
Reviews

Sursa text: Primăria Orașului Corabia

Sursa foto: Călător prin România

Drumul Sucidava – Romula are o latură istorică și una legendară. Latura istorică surprinde un drum de piatră care făcea legătura între Sucidava și Romula Malva (capitala provinciei Dacia Malvensis), construit încă de pe vremea dacilor.

Latura legendară surprinde două personaje – pe Prințul de Rouă și pe iubita acestuia, fiica lui Ler Împărat – și este consemnată și de Nicolae Densușianu la sfârșit de socl al XIX-lea. Prințul mergea periodic pe acest drum (denumit în termeni populari ,,Drumul de Rouă’’) pentru a se întâlni cu frumoasa lui iubită. Frumoasa poveste de dragoste este una condiționată – Prințul de Rouă nu trebuia să fie atins de razele soarelui. Astfel, el venea mereu seara și pleca spre dimineață, înainte de răsăritul soarelui, fiind avertizat de primul cântat al cocoșilor.

Într-o bună zi, invidioși pe iubirea lor și supărați că trebuie să repare drumul, oamenii împiedică toți cocoșii să cânte dimineața, motiv pentru care prințul părăsește drumul cu întârziere, motiv pentru care este atins de razele soarelui și prințul se transformă într-o baltă, numită popular ,,Potopin’’ (lângă Dobrosloveni).

De-a lungul timpului s-a dorit împletirea faptelor legendare cu adevăruri istorice, motiv pentru care s-au născut anumite ipoteze. Termenul de ,,Ler’’ ar fi provenit de la împăratul roman de origine dacă Galerius cel Bătrân (293-311) sau a nepotului său Galeriu cel Tânăr (Maximus Daia Galerius – 311-313). Acesta din urmă s-a căsătorit cu o femeie de origine dacă Romula.

Lasă un comentariu