Drumul lui Mihai Viteazul – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan (text) si Shtiu (foto)

Transvâlcan (DJ 664) mai poartă numele de ,,Drumul lui Mihai Viteazul’’ și face legătura între Oltenia și Transilvania, traversând Munții Vâlcan pe direcția N-S, între localitatile Schela (judetul Gorj) si Vulcan (judetul Hunedoara). Traseul este paralel cu Defileul Jiului si are o lungime totala de 28 km și atinge altitudinea maxima de 1621 m in Pasul Vâlcan.

Traseul are o istorie foarte bogată, fiind traversat, atât de oștile Imperiului Roman, cât și de domnitorul muntean al cărui nume îl poartă. Drumul are o vechime de peste 2000 de ani, iar în perioada războaielor daco-romane purta denumirea de ,,Drumul Roman’’. În anul 1600 Mihai Vodă Pătrașcu (domnitorul Mihai Viteazul) a trecut munții din Oltenia spre Transilvania prin acest loc în drumul său spre Împăratul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijinul, iar de atunci poartă acest nume.

Din perioada Primului Război Mondial drumul mai poartă o denumire – Drumul Neamțului – deoarece pe aici au trecut nemții când au venit spre București, iar apoi când au pierdut s-au retras și prin acest loc.

Potrivit specialiștilor, acest traseu poate concura cu cățărările Mortirolo (Italia) sau Alto de l´Angliru (Spania), două dintre cele mai dificile din lume. Mortirolo are o lungime de 12,4 kilometri, cu o pantă medie de 10,5%, Alto de l´Angliru are 12,2 kilometri, o pantă medie de 10,  2%, și maximă de 23,5%, iar Drumul lui Mihai Viteazul are 11 kilometri, o pantă medie este de 9,2%, iar cea maximă de 35%.

Lasă un comentariu