Crucea Monument – Clondirul de Sus

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Pietroasele

Crucea monument din satul Clondirul de Sus a fost realizată din piatră în anul 1926, de către populația satului, cu ajutorul preotului Miltiade Ionescu. Slujba de sfințire a fost realizată în acel an, pe 20 iulie de către un sobor de preoți.

Din punct de vedere al construcției, monumentul este compus din trei componente: un soclu mic, crucea și un vultur în vârf, cu aripile deschise spre trecători. Vulturul face referire la acvila prezentă pe stema României. Crucea a fost dăruită de moștenitorii lui Enake și ai Mariei, aceasta fiind așezată în altă parte înainte de 1926. Crucea a fost realizată în jurul anului 1856, atunci când a și fost montată în acel loc despre care nu se știu foarte multe informații.

Pe frontspiciul monumentului, vizitatorii pot citi inscripția ,,Recunoștință eroilor neamului, 1916 – 1919’’, iar pe lateral-dreapta ,,Onoare eroilor 1941 – 1945’’. Astfel, putem deduce că monumentul a fost ridicat pentru a aminti de soldații români din localitate, care s-au jertfit pentru patrie în cele Două Războaie Mondiale. Din sat au participat 54 de eroi.

Lasă un comentariu