Sursa: Primăria Municipiului Vulcan
Crucea iubirii străjuiește pe dealul situat în partea stângă a pârâului Morii si simbolizeaza “credința , iubirea, tinerețea”. Simbolizează credința pentru că suntem un popor otodox, iubirea pentru că legea de bază a creștinismului este Iubirea între oameni și tinerețea pentru că e perioada cea mai frumoasă a vieții pe care, prin iubire și credință, o putem prelungi la infinit.
Ideea montării sale aparține fostului primar Ilie Gheorghe care s-a gândit ca toți oamenii care intră în oraș, la sensul giratoriu, trebuie să o poată vedea și să-și amintească cele trei simboluri importante ale sale. Aceasta a fost realizată din fier și este luminată noaptea astfel încât să fie vizibilă în fiecare perioadă a zilei.
Încă din cele mai vechi timpuri. românii au așezat crucea la loc de cinste. Fie că este vorba despre a marca locul unei lupte, că voiau să își arate dragostea față de Dumnezeu sau că voiau să ridice un semn creștinesc soldaților căzuți la datorie, crucea este un obiect des întâlnit în România.
Crucea reprezintă un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp și simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertfit pentru a salva omenirea. Ea a fost declarată simbol al creștinătății cu ocazia Consiliului de la Niceea din anul 325 e.n. de către Constantin cel Mare.