Crucea Independenței – Corabia

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia (text), Călător prin România (foto)

Crucea Independenței marchează patriotismul și hotărârea soldaților români de a realiza independența de care nația noastră avea atâta nevoie în acele momente și de care ne bucurăm până astăzi.

Crucea a fost proiectată de Comisia Monumentelor Istorice din București în anul 1937. Anterior alegerii acestei locații, s-au dus consultări foarte multe pentru a găsi cea mai bună așezare. Nu este cunoscută poziția inițială însă în prezent este poziționată fix îl locul în care a fost construit, în 1877, podul de vase peste care a trecut Armata Română în frunte cu Regele Carol I.

În ziua de 12 august 1877, la Siliştioara, domnitorul Carol I îşi îmbărbăta oastea: „Începem astăzi luptele glorioase ale străbunilor !”. În aceeaşi zi, Regimentul al 10-lea şi al 12-lea de dorobanţi, Regimentul al 8-lea de linie, o baterie din Regimentul al 3-lea de artilerie şi un escadron din Regimentul al 2-lea de roşiori treceau Dunărea pe plute, pe pontoane, prin bărci, ajutaţi de şalupele cu vapor „Bucur” şi „Rândunica”. Ulterior a fost construit și podul, care a ajutat la trecerea diviziilor de rezervă. Scena este prezentată în filmul ,,Pentru Patrie”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Lasă un comentariu