Crucea Eroilor – Lupeni

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Lupeni

Crucea Eroilor de pe Muntele Straja este un monument comemorativ al celor 800 de militari români care au căzut în toamna anului 1916 în luptele din Defileul Jiului în Primul Război Mondial.

In anul 1996, in ziua in care Sfintii Constantin si Elena erau sarbatoriti, o minune avea sa aiba loc. Un turist cazat la Cabana Montana a aprins lumina becului din incaperea in care se afla. Becul s-a ars iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Speriat, turistul a spart becul, dar dupa numai doua saptamani fenomenul s-a repetat. Interpretarea pe care la acea vreme a oferit-o un calugar a fost legata de cei 800 de ostasi care au murit in zona, in Primul Razboi Mondial, motiv pentru care a fost construita Crucea Eroilor.

Monumentul este realizat din oțel și are o înălțime de 18,6 metri și a fost construit la o altitudine de 1485 metri. Crucea a fost sfințită în ziua de 30 octombrie 1996 de starețul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu. Fondurile necesare realizării obiectivului au fost donații private, îndeosebi din partea omului de afaceri Emil Ilie Părău.

Lasă un comentariu