• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Breaza

Crucea de pe Gurga a fost construită în anul 1929 pe dealul Gurga, la 743 m altitudine, în cel mai înalt punct al stațiunii Breaza. Monumentul, o cruce cu o înălţime de 10 metri, a fost ridicat în memoria eroilor pe care i-a dat Breaza pentru îndeplinirea idealurilor naționale de independență și libertate. De atunci, dealul Gurga a fost numit și „Micul Caraiman”, pentru asemănarea cu „fratele” mai mare și mai semeț, Caraimanul din Bucegi, pe care se afla din 1928 marea Cruce a Eroilor Neamului.

De aici se poate admira una din cele mai încântătoare priveliști – orașul rămas jos pe terasă, ascuns pe jumătate la poalele dealurilor, îmbrăcat în funcție de anotimp cu straie de la verde crud, la galben, ruginiu și alb imaculat. Crucea de pe Gurga poate fi observată pe dealul aflat la vest de centrul oraşului (zona bisericilor). Noaptea este luminată, bucurând privirea localnicilor și turiștilor.

Ttraseul marcat cu punct galben este un traseu de tip circuit ce înconjoară Dealul Gurga, dar la un moment dat dacă te abați puțin la dreapta ajungi la cruce pe o cărare ce urcă pieptis.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

La cruce se poate ajunge pe urmatorul traseu: Circuitul dealului Gurga

Centrul de Informare Turistică (CNIPT) – str. Republicii – str. Victoriei – str. Carierei – potecă prin spatele dealului Gurga – cartier Ograda – Crucea Eroilor – str. Moldovei – str. Banatului – str. Ardealului – str. Sunătorii – str. Republicii – CNIPT

Marcaj: punct galben.

Durata: 2 ore ½.

Dificultate: mică

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Crucea de pe Gurga – Breaza”

Nu sunt detalii