Cripta Eroilor de la Paroșeni – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Osuarul Eroilor din Paroseni reprezintă un loc cu o puternică încărcătură emoțională, loc al somnului etern pentru nu mai puțin de 637 de soldați căzuți în luptele din Valea Jiului ale Primului Război Mondial.

Acesta a fost amenajat în anul 1935 de către Societatea ,,Cultul Eroilor’’ cu sprijinul Legației Germane din România, pe locul cunoscut ca fiind ,,Cimitirul Eroilor Necunoscuți’’ din Paroșeni, care cuprindea 120 de morminte ale unor soldați care nu au putut fi identificati. Suplimentar acestora, au mai fost aduși 430 de soldati exhumați din munții Tulisa, Baiul, Dealul Mare, Siglau, Foita-Coarnele, Negrele, Muncelu, Zănoaga, Oboroca, din Poiana Tiganca, Poiana Stefului și din curtea bisericilor din Merișor și Livadia, precum și din alte cimitire ale eroilor.

Osuarul a fost închis la 18 noiembrie 1935, însă anul următor a fost deschis pentru a mai adăuga alți 87 de soldați care au fost exhumați din munții Oboroca și Zănoaga. În total aici își dorm somnul de veci 637 de soldați dispusi astfel: 167 români, 149 germani, 110 austro-ungari și 211 neidentificați. Monumentul comemorativ comun este o cruce de cca 4 de cca metri înălțime amplasată pe latura estică a zidului – înalt de înalt de cca 2 metri pe această latură și de cca 1 metru pe celelalte trei – care înconjoară osuarul. Osuarul este acoperit cu o placă de beton (cca 3X5m) pe care se află înscris în limbile română și germană textul: „OSTAȘI CĂZUȚI ÎN MARELE RĂZBOI 1916 – 1918”.

Lasă un comentariu