• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin Romania, Savuleasca

Staţiunea Sărata Monteoru este menţionată în actele de cancelarie emise de Vlad Călugărul, domnul Tării Româneşti, în perioada 1482-1496 drept o mică aşezare intitulată ,,Sărata”. Un al doilea document apare pe 27 mai 1510 in Hristovul domnitorului Vlad cel Tânăr, în care numeşte acest loc ,, locuinţa de la câmp, de la Sărata”. În anul 1707, Constantin Brâncoveanu, în drum spre Mănăstirea Râmnicului (ctitorie a unchiului sau, Mihail Cantacuzino), poposeste la moşia din Sărata, unde avea case cu belvedere si ,,doua pivmuţe de piatră”. Una din acestea mai există şi astăzi.

Dezvoltarea statiunii începe să prindă contur în dupa 1840, mai exact cu aparitia unui grec ce avea să schimbe imaginea micului sat, in ceea ce este astăzi aici. Acest grec era Grigore C. Constantinescu (Monteoru). Deoarece sub statiune existau si bazine de apă sarata, de namol si petrol, aici ia fiinta cea mai veche exploatare petroliera din judetul Buzau, considerata ca fiind prima instalatie petroliera mecanica pana in acel moment. In anul 1864 Grigore Constantinescu cumpara mare parte din puturile de pacura. In 1870-1871 acesta ridica si gara Monteoru, adoptand acest nume si pentru familia sa. Bineinteles ca actele sale de binefacere nu se termina aici. Incepand cu anul 1871 acesta ridica prima fabrica de ulei mineral din tara, care nu mai este astazi, iar in 1876 construieste biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care se regaseste in vecinatatea conacului si care este utilizata si astazi.

Istoria conacului incepe in 1888, atunci cand Monteoru construieste cladirea, parcul dendrologic, scoala de fete si baieti si primaria.  Conacul este compus din parter si etaj, La parter se gaseste casa scarii, un salon, un hol, trei dormitoare, o camera de toaleta, camera de serviciu care era destinata servitorilor, sufrageria, bucataria si o sala mare cu luminator. Partea de sus a casei este impartita in sase camere si o sala mare. Toate anexele, palatul si celelalte proprietati pe care Monteoru le are in Bucuresti si Pogoanele au fost construite si imprejmuite cu blocuri de calcar fasonat.

Din anul 1946 si pana in anul 1947 conacul intra in posesia comunistilor care infiinteaza aici un sanatoriu. Dupa caderea regimului, conacul devine un loc pentru copiii care veneau in taberele scolare fiind, in cele din urma, inchis deoarece este intr-o strare inaintata de degradare. Este foarte important de amintit si ziua in care Monteoru a murit, respectiv 30 decembrie 1898. Acesta a fost supranumit ,, vrajitorul” care a transformat salbatica vale de mai inainte intr-un mic paradis, fiind asemanat cu mici statiuni din Elvetia si Austria. Pe langa acest titlu, el a fost unul dintre cei mai mari patrioti romani si un adevarat filantrop.

Desi conacul nu poate sa fie vizitat, se poate observa de la portile proprietatii splendoarea care a fost candva. Pe langa faptul ca statiunea este presarata cu legende in fiecare loc, istoria este la ea acasa. Statiunea a trecut prin cele doua Razboaie Mondiale iar povestile sunt la ,,ele acasa”, mai ales cele paranormale.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Statiunea ,,Sărata Monteoru'', situat langa biserica din sat.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Conacul Monteoru – Sărata Monteoru”

Nu sunt detalii