Conacul Eliza Petrescu – Valea Salciei

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Conacul Eliza Petrescu a fost ridicat in anul 1870, in stil neoromanesc. Acest lucru il putem deduce din elemente ale stilului brancovenesc si ale arhitecturii traditionale romanesti. In ceea ce priveste stilul brancovenesc putem observa veranda cu arcade cu tenta brancoveneasca, beciul cu intrare in partea din fata, dar si intrarea din lateral, cu scari. In ceea ce priveste arhitectura traditionala romaneasca, aceasta era vazuta inainte la acoperisul din tabla, cu marginile ca niste stesini ale unei case taranesti.

Casa a apartinut familiei unei boieroaice, Eliza Petrescu si reprezinta locul de intalnire a unor oameni de mare seama precum Alexandru Vlahuta, Gala Galaction, Barbu Stefanescu Delavrancea, pictorul Nicolae Grigorescu si Menelas Chircu, ultimul boier al Ramnicului. Pe langa aceste personalitati de seama, trebuie sa amintim numerosi medici, revizori scolari, pretori, ofiteri si alti oameni din alte profesii. Acesti invitati arata interesul boieroaicei Eliza Petrescu pentru societatea in care traia.

Cladirea a fost realibilitata in anul 2018, atunci cand frumusetea de odinioara i-a fost redata. In prezent, cladirea adaposteste sediul primariei.

Lasă un comentariu