Complexul de mori de pe pârâul Gramensca – Gârnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Garnic

Complexul de mori de pe paraul Gramensca sunt asezate in cel mai frumos si pitoresc loc din localitatea Gîrnic și au o istorie de peste 100 de ani. Sunt în număr de 5 mori, fiecare având propria denumire : Moara Cilindru, Moara Cotrlaica( KOTRLAJKA), Moara Mastalic ( MASTLIROJC), Moara Beranec (BERANKOJC) și Moara Noua. Morile sunt acționate de forța apei, printr-o turbină care învârte piatra superioară și astfel duce la sfărâmarea grăunțelor între cele două pietre.

Moara Noua are o istorie mai aparte datorita localnicilor care se ingrijeau de ea și a ciobanilor care aveau in apropiere așezate sălașele (adăpost pentru oi).Moara era construită pe o parte de teritoriu apartinând ciobaniilor însă responsabilii morii nu au acceptat ca și ciobanii să se folosească de ea. In cele din urmă aceasta a fost incendiată, ca apoi să fie refăcută și cele două tabere sa ajunga la o înțelegere ca ambele părți să se îngrijească de moară.

De fiecare moară se îngrijesc câteva familii in functie de zilele cand erau repartizate pentru măcinare. Ziua fiecăruia începea la ora 8 dimineața si avea la dispozitie 24 de ore pentru a-și măcina porumbul și a lăsa locul altei familii. Fiecare moară avea două încăperi, încăperea propriu zisă unde se află amblasat scheletul întregii mori și care are un coș deschis care servește la aprinderea focului pentru persoana care rămanea peste noapte chiar si în timpul ierni acolo pentru măcinare, și a doua încăpere pentru adăpostul animalelor de tracțiune. Izvorul râului Gramensca unde sunt amplasate complexul de mori este un izbuc care, datorită forței, duce la acționarea și funcționarea acestor mori.

Lasă un comentariu