Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău
Complexul Cultural Spiritual „Sfânta Vinere” este un ansamblu arhitectural modern în care sunt îmbinate, cu multă abilitate, de către arhitecții Doina și Mircea Nejur, trei funcțiuni: Catedrala Înălțarea Domnului, Monumentalul obelisc al eroilor – 50 de metri înalțime, și spații muzeale pentru bunurile ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” este cunoscută sub numele de Catedrala „Sfânta Vineri”. Acest edificiu este prima biserică cu vocație de „catedrală” din oraș și își datorează existența părintelui Ghiurco Ioan, adevăratul său ctitor.
Înălțarea construcției a început imediat după revoluție, în anul 2000. Clădirea a fost concepută ca o replică la vestita catedrală Sfânta Sofia din Constantinopol, aceasta are dimensiunile de 72 de metri pe toate laturile, iar Sfânta Vineri din Zalău are o dimensiune de 36 de metri pe toate laturile (înălțime, lungime, lățime). Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, adică laturi egale – lungime, lățime și înalțime – forma consacrată în arhitectura Bisericii Răsăritene și adăpostește toate spațiile specifice: pronaos, naos și altar. Spațiul interior se desfășoară pe mai multe niveluri, permițând participarea la slujbe a unui număr de aproximativ 5.000 de credincioși. Poziționarea spațiilor pentru cor, la nivelul al doilea, dă un aer de monumentalitate. Întregul spațiu interior este luminat prin vitralii înalte, atât dinspre altar, cât și dinspre abside.
Accesul în catedrală se face pe sub arcul monumentului eroilor, cu o înălțime de 50 de metri, ce se desface în doua aripi, sub formă de portic. Acesta are rolul de a asigura accesul la spațiile de la demisol, precum și de a proteja fresca exterioară. Sub arcul monumentului este instalat un clopot ce cântărește 3.000 de kilograme. Pe clopot sunt încrustate cuvintele pe care strămoșii noștri le încrustau în doaga de bronz a clopotelor: „Deum laudo, vivos homines voco, mortuos plango, fulgura frango” și care în limba română se traduce astfel: „ Pe Tine Te laud, Pe vii îi chem, pe morți îi plâng, Fulgerele le frâng”. O achiziție deosebit de importantă este cea a policandrului turnat în bronz aurit, în greutate de 1780 kg, având 360 de lumini, înalt de 7 metri, cu un diametru la bază de 4 metri, realizat ca unicat de către o firma din Atena. Biserica Sfânta Vineri din Zalău deține bunuri deosebit de valoroase, constând în: carte veche, icoane pe sticlă, icoane pe lemn și alte obiecte cu valoare artistică, istorică și documentară. Partea de la demisol constituie spații muzeale pentru bunurile ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Catedrala este pictată în tehnica frescă de către pictorul Petru Botezatu.
Catedrala Ortodoxă Înălțarea Domnului, din Zalău, este un monument înălțător pe exterior, o oază de liniște, pace, Bucurie în interior. De îndată ce intri , zărești o pictură mare cu Domnul Iisus Hristos, care „pare” că îți spune ” Bine ai venit!”, urmând să te îmbrățișeze.
Pictura este deosebită (s-a folosit tehnica frescă), îți dă impresia ca ești cu adevărat în Rai.
Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui monument, în special ctitorului Sfintei Biserici.
Este o mare Bucurie să vezi o astfel de Biserică. Oricine trece prin Zalău, trebuie să o viziteze. Cu siguranță nu va regreta.