Clătite bănăţene

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Laura Laurentiu

Clătitele bănățene mai sunt cunoscute și sub denumirea de „clătite Ana Lugojana”. Clătitele rulate ca sarmalele, umplute cu brânză de vaci, smântână și stafide, se pun într-o tavă tapetată cu unt. Peste clătite se toarnă un sos de vanilie și se introduce la cuptor. Între timp se prepară o bezea clasică, ce se va turna peste clătite când sunt aproape gata și se lasă la rumenit. Clătitele bănățene se pot servi ca atare sau cu diverse sosuri de fructe sau ciocolată.

Ingrediente

  • 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia, preferabil cat de subtiri
  • 250 de grame de branza de vaci
  • 5 oua
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 200 grame de smantana dulce
  • 250 de grame de zahar
  • optional: coaja rasa de la 1 portocala
  • stafide
  • unt pentru uns vasul gratinabil

Modul de preparare

Pentru umplutura acestor clătite bănățene, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat. Se pregătește sosul de vanilie specific acestor clătite bănățene: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna. Clătitele se umplu cu amestecul de brânză  și  se împachetează ca sarmalele.

Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra. O altă opțiune este să se monteze clătitele bănățene în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție. Se toarnă peste ale noastre clătite bănățene crema de gălbenușuri si smântână. Se dă forma/formele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Cât timp clătitele bănățene se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.

După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate forma cu clătite bănățene din cuptor. Se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală. Se reintroduc clătitele bănățene în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți. Desigur, dacă veți opta pentru a monta aceste clătite bănățene în porții individuale, ca la restaurant, veți obține un preparat cu un aspect mult mai plăcut și mai îngrijit. Varianta mai comodă, însă, e la fel de excepțional de gustoasă. Credeți-mă, dragilor, aceste clătite bănățene la cuptor sunt unele din cele mai gustoase și satisfăcătoare deserturi din câte am încercat! Așa de modă veche cum sunt ele, oridecâte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare.

Lasă un comentariu