Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău
Clădirea Transilvania este considerată bijuteria arhitecturală a municipiului Zalău. Numele îi vine de la un restaurant care a funcționat la parterul clădirii. Clădirea Transilvania este un exemplu caracteristic de clădire în stil eclectic. Construcția sa a început la mijlocul sec. al XIX-lea. Pe baza fotografiilor existente se poate spune că întregul complex a fost finalizat în anul 1901.
Este o clădire pentru construcţia căreia arhitecţii au adoptat soluţii simple şi funcţionale, decoraţiuni medievale îmbinate cu elemente arhitecturale, inovatoare la acea vreme. Aceasta este localizată în partea sudică a pieței centrale a orașului vechi, fiind un complex compus din 3 corpuri de clădire: corpul A, construit în stil baroc, constituind casa Wesselenyi; corpul C cu faţada spre actualul parc din piaţa centrală a oraşului; și corpul central cu scopul de a adăposti „Teatrul Orăşenesc” din Zalău, în prezent corpul B. Aceste 2 corpuri au fost construite în stilurile arhitectonice din vremea respectivă. În „Programul de construire” destinația construcției avea următoarea repartizare: restaurant; cafenea; un mic hotel care să asigure camere pentru oaspeţi; locuinţe cu două şi trei camere pentru mandatari; o sală de dans, care să poată găzdui şi spectacole de teatru, aşezată în mod obligatoriu spre stradă.
Planimetric și funcțional, clădirea face parte din clădirile orăşeneşti cu funcţiuni multiple. Până în anii 1920 spaţiile au avut aproximativ destinaţia iniţială din proiectul de arhitectură, pentru ca, de-a lungul timpului, să găzduiască următoarele: cafenea, restaurant, tipografie, farmacie, măcelărie, tutungerie, magazine, birouri ale administrației locale și locuințe, sucursală CEC, cinematograf, agenție de turism.
Sala de spectacole, dans, teatru, întruniri publice este zona cea mai frumos ornamentată și este singura care și-a păstrat funcțiunea inițială. Sala are un tavan bogat ornamentat în pictură murală, cu dimensiunile lucrării de 15 x 20 metri, cea mai mare pictură restaurată din România. Pictura a fost executată la începutul secolului al XX-lea, în stil secession.
De-a lungul existenței sale, Clădirea Transilvania a găzduit numeroase evenimente. Sala fostului teatru orășenesc este locul în care în septembrie 1927 a avut loc o conferință cu participarea academicianului și profesorului universitar Nicolae Iorga. În august 1940 a avut loc o conferință susținută de marele istoric Constantin Daicoviciu. Tot aici aveau loc concerte de operă, cum ar fi cel susținut în noiembrie 1926 de Septimiu Ghe. Chirvai, prim bassist al Operei Populare din Viena, sau spectacole de muzică de cor. Spectacolele de teatru ale unor companii venite din București, Cluj Napoca, Satu Mare, aveau loc tot în Clădirea Transilvania. Balurile și serile dansante nu își puteau găsi un loc mai bun decât Clădirea Transilvania. Se dansa pe ritmuri de tango, slow fox, vals vienez și foxtrot. Presa din perioada interbelică menționa Balul Crucii Roșii, Baluri mascate ale Batalionului 7 Vânători de munte sau Societății „Ocrotirea Orfanilor din Război”, Balul Comitetului Parohial al Bisericii Ortodoxe (organizat în scopul strângerii de bani pentru îmfrumusețarea bisericii), Balul medicilor, precum și seri dansante.
În prezent, Clădirea Transilvania găzduiește Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu”, Direcția de Asistență Socială Comunitară Zalău, Direcția Generală de Administrare a Domeniului Public, sediul unor partide politice și asociații, cafenea, Loteria Română.