Cimitirul Evreiesc – Municipiul Moinești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Moinești

Cimitirul evreiesc din Moinesti reprezinta unul dintre cele mai vechi cimitire din Moldova. Acesta este situate pe soseaua principala spre dealul Osoiu, pe partea dreapta, aproape de varful dealului, in imediata apropiere a Padurii de Pini.

Pe la mijlocul anilor 1800, Moineştiul era un târg negustoresc, cu 688 de locuitori, dintre care aproape 200 erau evrei. La începutul secolului XX (anul 1907) populația era alcătuită în mod sensibil egal din români și evrei.

Acest cimitir este considerat unul dintre cele mai vechi din Moldova deoarece exista vestigii care dovedesc acest lucru. Cea mai veche piatra tombala cu text recognoscibil dateaza din anul 1692 si reprezinta marturii care nu lasa sa dispara spiritul a ceea ce a fost candva una dintre cele mai vibrante comunitati evreiesti din Romania. Vizitatorii pot descoperi aici monumente impresionante din marmura, granit masiv sau piatra de rau, cu ornamente de fier forjat sau inscriptii florale in relief.

La mijlocul cimitirului se ridică o „stibl” masivă, de piatră, expresie a credinţei celor ce se odihnesc înăuntru, dar şi a avuţiei lor. Textul de pe placa de marmură, potrivit unei legende transmise din generaţie în generaţie, a fost scris de însuşi Rabinul Arie Rosen, tatăl Excelenţei Sale, dr. Moses Rosen, ale cărui rădăcini moineştene sunt cunoscute. În cimitir mai există un mormânt cu o piatră care are o semilună şi trei morminte inscripţionate cu litere chirilice, în care odihnesc soldaţi ruşi căzuţi pe frontul din Moldova, în Primul Război Mondial.

Lasă un comentariu