Cimitirul eroilor – Siriu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Prezenta cimitirului are legatura cu anul 1916, atunci cand soldatii romani din Buzau trebuiau sa mentina defensiva impotriva armatelor invadatoare si sa permita un culoar de retragere pentru trupele romane care se aflau in retragere din Ardeal. Lupta s-a dat in trecatorile Bratocea si Buzau si pe dealul ,,Soimul Siriului”.

In toamna anului 1916, locotenent-colonelul Traian Epure era comandantul Regimentului 3 Vanatori din componenta Diviziei a 6-a care avea misiunea sa apere Valea Buzaului. La 15 octombrie 1916, Divizia a 89-a germana, incepe atacul pentru cucerirea Vaii Buzaului. Dupa multe lupte, cu pierderi mari de ambele parti, Divizia a 6-a romana era foarte slabita. Exista riscul sa piarda linia de aparare in aceasta zona. Strapungerea liniilor de aparare ar fi permis armatei germane sa taie retragerea trupelor romane. Locotenent-colonelul Traian Epure, din propie initiativa, lanseaza, in conditii deosebit de grele, un contraatac cu Regimentul 3 Vanatori, reusind sa opreasca avansul armatei germane, luand multi prizonieri. In urma acestor lupte, oamenii din zona l-au numit pe locotenent-colonelul Traian Epure „aparatorul Vaii Buzaului”. Dupa razboi, oprindu-se prin satele din Valea Buzaului pe care le-a aparat, locotenent-colonelul Traian Epure era intampinat de localnici, tineri si varsnici, cu multa bucurie si recunostintă.

Osemintele ostasilor cazuti in luptele de la Siriu au fost stranse si ingropate intr-o nisa sapata sub soclul de piatra al statuii “Ostasului Erou”. Astfel, a luat nastere Cimitirul Eroilor de la Siriu. In prezent, ansamblul cimitirului este compus din crucile care compun cimitirul si Monumentul ,,Ostasului Erou” si se afla pe un amplasament deasupra soselei DN10 Buzau-Nehoiu-Brasov – pe malul stang al lacului de acumulare Siriu.  Initiativa ridicarii monumentului s-a datorat confesorului de atunci al Regimentului 3 Vanatori, preotul Nicolaescu din Nehoias. Constructia monumentului s-a facut sub directa indrumare a generalului Traian Epure, comandantul Diviziei 5 Infanterie Buzau si a beneficiat de sprijinul intregii populatii din aceasta zona.

Statuia “Ostasului Erou” este confectionata din bronz, are o greutate de 3 tone si reprezinta un soldat al armatei romane in pozitie de atac, cu o pusca in mana stanga si o grenada in mana dreapta. Se pare ca statuia ar fi opera celebrului sculptor Frederick Stork si ar fi fost turnata la Uzinele de armament de la Cugir, in anul 1922. Pe soclul statui se afla o placa comemorativa cu urmatoarea inscriptie:

„Pentru proslavirea eroilor morti din Regimentul 3 Vanatori si Divizia 6 si celor care au luptat in 1916 pe aceste meleaguri barand patrunderea armatelor dusmane in spatele frontului armatei romane.”

In anul 1966 au fost ridicate in acest cimitir doua cruci mari din piatra. Pe crucea din stanga este scris:

„Ostasii din Regimentul 34 Infanterie. Sublocotenent Stefanescu Gh. Ion, un plutonier si noua soldati cazuti la 20 octombrie 1916 aparand vitejeste acest pisc.”

La intrarea in Cimitirul Eroilor, chiar deasupra portii, este scris:

„Nu-l uitati pe cel cazut in razboi. Lasati-i din cand in cand un loc liber la masa. Ca si cum ar fi viu intre noi. Ca si cum s-ar fi intors acasa.”

Lasă un comentariu