Sursa: Primăria Municipiului Vulcan
Cimitirul eroilor se află lângă bisericia ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril’’ și a fost amenajat pentru eroii români care-și dorm somnul de veci aici, în urma jertfei supreme săvârșită de aceștia pentru apărarea neamului și reîntregirea României. În acest cimitir își dorm somnul de veci eroii români care au căzut pe frontul din Munții Vâlcanului, în Marele Război al reîntregirii neamului și reprezintă un veritabil loc de pelerinaj. Ei sunt în fiecare an pomeniți în cadrul unui eveniment intitulat ,,Ziua Eroilor’’ care coincide cu Înălțarea Domnului când se ridică Drapelul României pe catarg, este intonat imnul de stat al României și are loc și o depunere de coroane.
Primele înhumări în cadrul cimitirului au avut loc in septembrie 1916. A fost reaenajat de două ori. Prima dată de către Armata a IX-a Germană în anul 1917, iar a doua oară de către Garnizoana Vulcan și de autoritățile locale in anul 1925. Aici sunt înhumați individual 32 de eroi (1- român, 30 – maghiari și germani, o călugăriță franciscană, toți identificați). Crucile acestora se păstrează foarte bine și astăzi. De asemenea, există și o groapă comună în care sunt înhumați 5 români și 2 maghiari neidentificați, 3 maghiari identificați și 78 de români neidentificați. Monumentul comemorativ comun este o cruce de cca 2 metri pe un zid, situată pe un soclu sub o boltă semirotundă; Alăturat este o placă de cca un metru pătrat de marmură cu inscripția: „ÎN MEMORIA OSTAȘILOR CĂZUȚI LA DATORIE, EROI AI NEAMULUI ROMÂNESC!”
Cimitirul are o troiță din marmură albă cu placă tombală, iar drumul până la aceasta este reprezentată de o alee îngustă. De-o parte și de alta a acesteia sunt crucile de piatră ale ostașilor români, aranjate simetric pe mai multe rânduri, însă respectând cutumele bisericești – sunt îndreptate spre est, în așteptarea venirii lui Dumnezeu și a învierii.