Sursa: Primăria Municipiului Moinești
Este denumirea populara data unei cetati dacice fortificate, construita undeva intre secolele II i.Hr si II d. Hr. Aceasta cetate se remarca prin rolul avut in apararea zonei care asigura trecerea din Moldova in Transilvania, prin trecatoarea Ghimes.
Descoperirile arheologice obtinute in urma unor ample activitati de profil au scos la iveala, in anul 1986, diferite tipuri de obiecte din ceramica, vase-borcan, cesti-opaite, cupe, fructiere si amfore. Alte descoperiri sapaturi au scos la iveala, in anul 1989, groapa turnului de aparare, care avea o lungime de 11 m, o latime de 6,5 m si o inaltime de 0.80 m.
Alte sapaturi arheologice efectuate in perioada 1990-1992, au scos la suprafata mai multe obiecte din fier si doi dinari romani republicani. Acest lucru poate arata transformarile prin care a trecut fortificatia ca urmare a cuceririi Daciei de catre Imperil Romani, in anul 105-106. Desi nu a fost cunoscuta ca avand o importanta la fel de mare precum o au marile cetati dacice, aceasta a avut maim ult un rol de aparare si de veghe care a fost dat mai ales de pozitia pe care o ocupa.