Sursa: Țara cu Balauri (foto)
Argedava sau Sargedava este o asezare getica din judetul Giurgiu, din comuna Popesti, orasul Mihailesti. Importanta acestei cetati este foate mare in conditiile in care cetatea dacica este cea mai mare asezare din Campia Munteniei. Istoria acestui loc coboara in timp pana in preajma secolului X i.Hr, inainte de fondarea Romei sau Atenei, iar spatiul respectiv a fost locuit, fara intrerupere, mai bine de 1.000 de ani. Istoricii spun ca aceasta cetate a fost cel mai important centru economic, religios si militar, fiind chiar capitala regatului dac in perioada lui Burebista.
Istoricii considera ca Argedava este cetatea indicata de Ptolemeu in lucrarea Geografia lui Ptolemeu si in Tabula Peutinegeriana precum si faptul ca aceasta era resedinta tatalui lui Burebista. Dovada pe care ei se bazeaza consta intr-o inscriptie descoperita pe teritoriul Bulgariei de azi, in orasul Balcic. Acesta din urma, in antichitate, era numit Dionysopolis, iar inscriptia descoperita acolo facea referire la un concetatean care a fost translator si diplomat in cetatea Argedava, resedinta a lui Burebista. Este vorba de un decret care era datat in jurul anului 48 i.Hr. si in care grecii ii multumeau lui Acornion care a mers in solie la Argedava. Un alt lucru interesant este ca Acornion a fost primul sfetnic al lui Burebista, asa cum rezulta din scriere. Mai mult, cand Burebista a inceput sa cucereasca toate cetatile de la Marea Neagra, singura neatinsa a fost Dionysopolis.
Analiza cetatii incepe cu etimologia denumirii ei. Numele de ,,Argedava’’ poate fi tradus ca fiind ‘’cetatea de pe Arges’’, deoarece ,,dava’’ inseamna ,,oras’’, iar ,,Argesos’’ este denumirea veche oferita de catre stramosii nostri Argesului. Aceasta masoara 160 metri lungime de la Nord la Sud, 120 metri latime de la Est la Vest si o inaltime de 20 de metri. Fortificatiile sunt amplasate in partea de S-SE si V-SV de Nucet. Se considera ca aceasta este mult mai mare si se intinde pe multi kilometrii. Aici au fost descoperite clădiri din perioada secolului III î.Hr. – secolul I d.Hr., cum ar fi, de exemplu un sanctuar compus din două încăperi şi o curte. Lângă acest sanctuar era o altă clădire, numită palat. S-au mai descoperit locuinţe şi diferite ateliere meşteşugăreşti.
Argedava a trezit atenţia opiniei publice mai ales prin relatările localnicilor care susţin că în perioada anilor 50, când aici se făceau săpături arheologice, s-au descoperit scheletele unor oameni uriaşi. Localnicii spuneau că aceste rămăşite umane erau de aproximativ 5 metri.
foarte misto,mai venim
Este de o delăsare uluitoare… cum pot fi ,,ingrijite” aceste locuri…. responsabilitatea autoritatilor este zero barat… mizerie, groapa de gunoi o bijuterie antica, de o valoare inestimabila.
Ca sa nu mai spun dpdv economic ce putea fi exploatata la maxim…
Nesimtire su prostie la un loc.
RUȘINE primarului din Popesti!
RUȘINE Ministerului Culturii!