Sursa: Primăria Orașului Borsec
Cetatea Bufnițelor reprezintă o formațiune de vârfuri înalte de roci și pereţi de stânci abrupţi, un loc de poveste, încărcat cu istorie.
Denumirea are o dublă semnificație. În primul rând, este locul în care populații mari de bufnițe trăiesc, motiv pentru care crestele și rocile au fost considerate ca fiind zidurile unei cetăți – o cetate a Bufnițelor. Într-o abordare mai pragmatică, nu departe de rocile și pereții de stânci, există o cazemată din al Doilea Război Mondial, unde se văd și astăzi urmele gloanțelor, a cuiburilor de mitraliere si a cazematelor, cu o priveliște destul de mare asupra Văii Bistriței. Bufnițele sunt considerate păsări nocturne de pradă, motiv pentru care poate fi o metaforă pentru trupele care au fost staționate în zonă și care, ca niște vânători, vegheau peste Valea Bistriței.
De la Izvorul Străvechi (Mofeta), mergând spre stânga pe un traseu îngrijit (cu trepte din lemn) turistul ajunge la Izvorul Pierre Curie. După un mic popas, turistul își continuă drumul pe o alee turistică marcată, spre un peisaj pitoresc – Cetatea Bufniţelor – de unde se deschide o perspectivă panoramică tuturor vizitatorilor.
Este o drumetie superba, merita parcurs cand vremea este adecvata. Va recomand cu drag!