Cesky Dum – Gârnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gârnic

Cesky Dum este tradusa in Limba Romana ca fiind ,,Casa cehă”, iar aceasta este o colectie etnografica a comunitatii cehe din Romania, in sediul Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania.

Gospodaria reprezinta o casa specifica cehilor stabiliti in Banat la inceputul secolului XIX-lea, amenajata in stil rustic, cu toate dependintele, anexele si gradina. Fiecare colt din gospodarie cuprinde mai multe elemente de etnografie care alcatuiesc universul cehilor.

Prima anexa cuprinde elemente utilizate de catre locuitori in anumite perioade ale anului. De exemplu, se poate observa un butoi de lemn cu cercuri de fier. De asemenea, aceasta anexa cuprinde si un car vechi, din lemn, la care puteau fi inhamati boi.

A doua gospodarie cuprinde un dispozitiv care seamana cu un mic cal Troian pe roti. Acesta reprezinta, de fapt, o masinarie din trecut cu care oamenii faceau baloti de paie. Dispozitivul este printre putinele care pot sa mai fie vazute fizic si reprezinta o piesa veritabila prin care trecutul poate sa fie explorat.

Ultima anexa reprezinta o fierarie care cuprinde toate uneltele unui fierar. De la cateva zeci de ciocane de diferite marimi, cu diferite utilitati, un gratar de fierarie cu o pompa actionata manual, pana la o nicovala. Toate aceste elemente au fost pastrate din generatie in generatie si pot fi utilizate si in ziua de azi. Din pacate, foarte putini oameni mai stiu sa le manuiasca.

Elementul central al gospodariei este casa. Aceasta are mai multe odai, fiecare dintre ele incarcate cu elemente care fac parte din etnografia ceha. De la costume populare, mobila si pana la obiecte cu ajutorul carora se realizau anumite modele la nivelul manecilor costumelor populare cehesti, totul poate sa fie obsevat aici.

Lasă un comentariu