Cazarma ,,General Dragalina” – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău

Clădirea cu destinație de cazarmă militară datează din anul 1869, când primăria orașului susține construcția unor clădiri publice. Batalionul de honvezi al Sălajului a intrat în Zalău, în 20 noiembrie 1869, iar în ziua de 20 iunie 1872 a fost sfințit drapelul de luptă al batalionului. În 31 octombrie 1889, batalionul primește, din partea administrației orașului, Cazarma, fără nici un fel de obligație financiară. Planul clădirii cazărmii militare este în formă de U și poartă în mod clar amprenta spiritului milităresc austriac. Are curte interioară, iar pereții sunt din cărămidă; subsolul se întinde sub tot parterul, iar coridoarele de la etaj și parter sunt susținute de coloane cu deschidere spre curte. Acoperișul are șarpante din lemn și învelitoare din țiglă și olane. Terenul pe care a fost construită clădirea are 10.000 m.p.

După Marea Unire, până în anul 1947, cazarma, care a primit numele „General Dragalina”, a găzduit Batalionul 7 Vânători de Munte, singurul batalion românesc constituit pe frontul italian, în Primul Război Mondial. Batalionul  a contribuit la dezvoltarea culturală a Zalăului, avea o fanfară militară de peste 50 de persoane, cu care participa la diferite manifestări culturale. Până în anul 2010, când a început restaurarea clădirii din fonduri europene, în vechiul sediu al Cazărmii „General Dragalina” a funcționat Cercul Militar Județean.

Astăzi, clădirea găzduiește Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Agenda Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj cuprinde festivaluri folclorice, festivaluri-concurs folclorice, festivaluri de arte vizuale, tabere de meșteșuguri, de pictură pe sticlă, de învățat dansul popular, simpozioane și altele. În incinta Centrului de Cultură și Artă Sălaj este amenajată și o expoziție etnografică și, unde, își desfășoară activitatea Școala Populară de Arte și Meserii.

Lasă un comentariu