Centru de coordonare nemțesc – Săpoca

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Săpoca

Centrul de coordonare nemtesc din Sapoca a fost construit de către armata germana, in perioada in care a fost cantonata pe teritoriul Romaniei, in perioada anilor 1935 – 1940. Scopul principal al acestui centru era coordonarea in teren a soldatilor germani care, la cererea comandantilor, executau diferite misiuni in teren. Din punct de vedere arhitectural,centrul de coordonare este o lucrare de tip fortificatie permanenta, aflata sub nivelul solului si care este realizata din beton. Lucrarea este prevazuta cu o zona de aparare si anumite locuri prin care soldatii din interior puteau vedea in afara.

Adolf Hitler avea un interes real fata de petrolul din Romania, deoarece alimenta masinaria de razboi a Germaniei. Nu de putine ori, obiectivele pe care militarii germani le executau in teren erau legate de construirea unor rezervoare, sonde sau tevi, care sa transporte o parte a titeiului din zona Buzaului spre Prahova pentru prelucrare. Atingerea acestor obiective nu ar fi fost posibila fara forta de munca romaneasca, oameni din satele din zona, care erau luati de nemti si dusi sa munceasca zilnic.

O alta misiune operativa germana avea legatura cu populatia de origine evreiasca. Conform unui recensamant din anul 1930, in Buzau existau 1615 evrei, acestia reprezentând 4,4% din populația orașului și 0,5 %  din cea a județului. Dupa instaurarea Statului Național-Legionar numărul evreilor buzoieni ajunge la 1100. Deoarece Maresalul Antonescu a trebuit sa se supuna ordinelor lui Hitler, se ia decizia transformarii Liceului B.P. Hasdeu in lagar. Astfel, toti evreii de gen masculin sunt arestati si inchisi in cele opt sali de clasa, sub paza militara.

Centrul de coordonare, alaturi de cazematele nemtesti sunt parasite in jurul datei de 23 august, in momentul loviturii de stat, atunci cand Maresalul Antonescu este indepartat. Odata cu lovitura de stat incepe si instaurarea haosului. Soldatii germani ataca municipiul Buzau si reusesc ocuparea Palatului Comunal, dezarmand gardieni, politisti publici si cadre militare si minand institutiile municipiului. Pe 28 august, grupul de militari germani ramasi in Buzau a deschis focul asupra trupelor sovietice direct din Palatul Comunal. Soldatii Armatei Rosii bombardeaza si mitraliaza cladirea. Luptele sunt atat de crancene incat soldatii nemti sunt omorati prin doborarea acoperisului de lemn si a turnului cu ceas.

Lasă un comentariu