Centrul cultural ,,Ion Vinea” -Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ghid turistic audio

Centrul Cultural Local Ion Vinea este pilonul activităților cultural-artistice din Municipiul Giurgiu. Activitatea sa are la baza o bogată tradiție culturală și muzicală giurgiuveană, susținută de-a lungul timpului de mari personalități ca Victor Karpis, Teodor Bratu, Gheorghe Bărbulescu și continuată astăzi de profesioniști de înaltă clasă, sub conducerea profesorului de muzică Virgil Petanca. Aceasta s-a numit, initial, Zalomit si a fost terminată la 29 octombrie 1869. Inaugurarea oficială a avut loc la 4 noiembrie 1869. Cursurile gimnaziului s-au deschis cu 18 elevi, îndrumaţi de doi profesori: Ştefan Arhimandrescu şi C. Fortunatu. Ştefan Arhimandrescu preda obiectele de parte ştiinţifică, iar C. Fortunatu obiectele de parte literară. Încă de la inaugurarea sa, sub îndrumarea unor dascăli competenţi şi dăruiţi profesiei, şcoala  a cunoscut o continuă ascensiune ajungând una dintre cele mai cunoscute din judeţ.

Din 1870 unul dintre posturile de dascăl este ocupat de Nicolae Droc Barcian – care din 1873 devine director al gimnaziului. Personalitatea directorului Nicolae Droc Barcian s-a impus nu numai în liceul nou înfiinţat, dar şi în oraşul Giurgiu. La 26 ianuarie 1890 propune în Conferinţa şcolară că gimnaziul să poarte numele lui Ion Maiorescu – luptător de frunte în Revoluţia din 1848, cărturar progresist şi organizator al învăţământului în epoca formării statului naţional român.

În 1895 începe constucţia noului local pe actuala stradă Bucureşti, în apropierea bisericii Adormirea Maicii Domnului, clădire finalizată în anul 1896, unde se desfăşoară cursurile noului an şcolar 1896/1897. În 1895 în momentul solemnităţii punerii plăcii fundamentale a noii construcţii, participă personalităţile oraşului, ministrul Instrucţiunii Publice, Take Ionescu si corpul profesoral din oraş.

Centrul Cultural Local Giurgiu, prin nucleul de profesioniști, prin structura, încadrare și performanțe, și-a propus ca în orice moment să poată reprezenta, național și internațional, zona folclorica „Vlasca”, să cunoască, să conserve, să transmită si, prin participări la evenimente cultural-artistice, să facă cunoscute valorile tradiționale, contribuind astfel la promovarea imaginii pozitive a municipiului.

 

Lasă un comentariu