Cenotaful lui Valter Mărăcineanu – Ciorogârla

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Pentru a înțelege de ce este atât de important acest cenotaf pentru români și România, este foarte important sa intelegem cine a fost Valter Maracineanu si ce a insemnat sacrificiul sau.

Valter Maracineanu, pe numele sau complet Nicolae Valter Maracineanu s-a nascut pe 30 mai 1840 la Craiova. A intrat in armata, conform scrierilor lui Dimitrie Dim Rosetti, in 1858 ca sergent voluntar si a fost inaintat rapid la grad de sub-locotenent in 1861 si capitan in anul 1868. Datorita calitatilor sale de lider si de strateg, precum si pentru dragostea pe care le-o purta soldatilor pe care ii avea in subordine, Valter Maracineanu era foarte iubit de soldati, fiecare considerandu-se copiii lui.

Razboiul de Independenta al Romaniei care a fost purtat cu turcii a insemnat mobilizarea generala a trupelor. Valter Maracineanu a primit conducerea Regimentului 8 infanterie de linie al Batalionului 1. Armata Regatului Romaniei avansa spre Plevna, iar un impediment major in calea victoriei a reprezentat Reduta Grivita. Pe data de 30 august 1877, generalilor care urmau sa atace reduta li se da comanda de lupta la o anumita ora. Din pacate, nesincronizarea si orgoliile fac ca un maior, pe numele sau Gheorghe Sontu si capitanul Nicolae Valter Maracineanu sa atace reduta, dar nu concomitent, ci un atac dupa celalalt. Maiorul Sontu ataca primul reduta, dimineata, dar atacul este respins de turci care il omoara pe Gheorghe Sontu in canalul redutei.

La scurt timp dupa moartea maiorului, vazandu-se incoltit din toate partile de turci si fara acoperire pe niciun flanc, Capitanul Valter Maracineanu pune mana pe drapelul regimentului si striga cat il tin plamanii catre soldatii sai ,,După mine, copii!”. Alearga spre reduta, urca scarile si infinge steagul in zidurile redutei, moment in care care secerat de gloantele turcilor.  Soldatii ramasi, vazand ca si Gheorghe Sontu si Valter Maracineanu au cazut, suna retragerea.

Turcii, victoriosi, ies din reduta si se arunca asupra lui Sontu si Maracineanu pe care ii ia si ii infinge in zidurile redutei, ca semn de victorie impotriva romanilor. Nici soldatii romani raniti nu au fost crutati. Acestia sunt luati si torturati pana la moarte. Insa, bucuria turcilor nu a durat mult deoarece romanii s-au reorganizat sub comanda lui Mauriciu Brociner, soldat de sub comanda lui Valter Maracineanu si viitorul Cavaler de Onoare al Reginei Maria. Foarte important de spus ca Mauriciu Brociner era evreu, iar lor le era interzis sa ia parte la actiuni militare. Acest lucru nu l-a oprit pe Mauriciu Brociner care, nu numai ca participa la Razboiul de Independenta, dar cucereste si reduta Grivita in asaltul final, infinge drapelul Regatului Romaniei pe zidurile redutei si ii ingroapa crestineste atat pe Sontu, pe soldatii cazuti prin reduta, dar si pe Valter Maracineanu.

Inapoi in tara, durerea mamei cauzate de pierderea lui Valter Maracineanu a fost foarte mare. Posibilitatile de a face o repatriere a trupului fiului sau a fost foarte dificila. Acesta este motivul pentru care ridica, la scurt timp dupa moartea lui Valter Maracineanu, un cenotaf in cimitirul Manastirii Samurcasesti, langa viitorul ei mormant. Pe monument stau scris urmatoarele:

,, Ridicat acest monument in memoria capitanului Nicolae Valter Maracineanu, dupa dorinta mamei lui. Mort in resboiul cu turci pentru independenta tarei la 30 august 1877 – Remasitele sale sunt inmormintate pe campiile din jurul Plevnei”

Lasă un comentariu