• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul National de Informare Turistica Topoloveni

Conceptul Catedralei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Topoloveni si arhitectura moderna a acestui lăcaș de cult, a oferit spatiul creerii unui muzeu religios care sa adăpostească nestemate patrimoniale din zona Topolovenului.

Sub atenta îndrumare a părintelui protopop Turturoiu Daniel și a părintelui secretar Nițescu Aurelian, cu ocazia inventarierii bunurilor religioase aflate in bisericile arondate Protoieriei din Topoloveni , a inceput colectarea obiectelor de cult icoanelor si cărților vechi ieșite din cult ce au o vechime considerabilă și trebuiesc pastrate și conservate cu o mai mare atenție. În baza unor procese verbale, au fost luate spre păstrare de către Catedrala noastra aceste obiecte ele rămânând ale acestor biserici și oricând pot fi cerute înapoi.

Toate obiectele din muzeu au o mare însemnatate. Dintre acestea câteva au o valoare insetimabila cum ar fi Evanghelia în chirilică ce a aparținut Bisericii Sfantul Nicolae cu ceas din Pitești, biserică dărâmată în vremea comunismului, car cu însemnări ale părintelu profesor Ene Braniște, un cunoscut profesor de Liturgică din zona Argeșului. Un set de Icoane Praznicale din secolul 17 atrage atenția tuturor cunoscatororilor de artă iconografica atunci cand le văd și de asemenea inca 3 icoane împărătești pictate de către renumitul pictor de biserici Dogărăscu. Un alt lucru unicat pot spune este un policandru realizat pe un schelet de cupru si facut din croșetă cu fir de macrame și apoi lăcuit, fiind o adevărată capodoperă de arta a celui/celei căruia i-a venit ideea să realizeze asa ceva.

Tot în cadrul muzeului se afla amplasată și o biblotecă bisericească ce conține aproximativ peste 90% din toate studiile publicate de către Patriarhia Româna a revistelor Glasul Bisericii, Ortodoxia, Biserica Ortodoxă Română și Studii Teologice. Inaugurarea a fost făcut cu ocazia unui moment foaste important din existenta Catedralei, acesta fiind momentul vizitei Prea Fericitului Părinte Daniel în data de 26 septembrie 2009.

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Catedrala ,,Sfântul Gheorghe” – Topoloveni”

Nu sunt detalii