Catedrala Ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Nehoiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Preot Paroh Furtuna Bogdan

Încercări de a zidi o biserică în centrul actual al orașului Nehoiu au existat și înainte de anul 1990. Astfel, în anii 1950-1952, părintele Nicolaescu Dumitru are inițiativa construirii unui locaș sfânt în Nehoiu, la intersecția drumului DN 10 cu drumul ce duce spre Valea Nehoiului, dar toate demersurile au rămas doar în stadiul de proiect. Cel care începe construcția edificiului este Preacucernicul preot protoiereu Furtună Gheorghe sub îndrumarea căruia sunt demarate lucrările. La data de 11 aprilie 1991, cu binecuvântarea Episcopului Epifanie al Buzăului și Vrancei, este așezată piatra de temelie în prezența unui sobor de preoți și a credincioșilor nehoieni.

Construcția este începută pe terenul donat de fam. Bîrsan Nicolae și de Primăria orașului Nehoiu, proiectul fiind întocmit de arhit. Carmen Magazin, ing. Viorel Constantinescu și ing. Doinel Miroiu, respectându-se stilul vechi românesc cu influiențe din perioada brâncovenească, având  pridvorul deschis. La stăruința părintelui Furtună Gheorghe și a d-lui  Marin Benone, epitrop al parohiei, s-a adăugat dragostea credincioșilor din localitate, care au sprijinit lucrarea. Din cauza crizei economice, construcția a înaintat anevoios fiind necesare fonduri substanțiale pentru terminarea acestui edificiu măreț. Astfel, ajutorul venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte și Guvernului României fac ca, în anul 2008 la 28 aprilie, să fie sfințit noul locaș de cult.

În perioada 2008-2013 s-au executat lucrări de pictură din nou, în tehnica fresco de către pictorul arhid. Gabriel Sibiescu ajutat de pictorul Lucian Jugănaru, cu ucenicii lor. La 06 mai 2013, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, resfințește locașul Catedralei „Sf. Gheorghe” Nehoiu înconjurat de un  sobor  de preoți și diaconi și un număr mare de credincioși. Lucrările continuă și după această dată sub îndrumarea noului preot paroh – Bogdan Furtună – fiind placat interiorul cu marmură, iar în mijlocul naosului este așezat un vultur bicefal, vechi simbol bizantin. Deasemenea, în anul 2016, s-a reușit și placarea cu granit a pridvorului și treptelor sfântului locaș.

Anul 2018 marchează un sfert de secol de existență al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Nehoiu. In prezent, in aceasta catedrala slujesc trei preoti: Preot Paroh Bogdan Furtună, Preot Gheorghe Furtună şi Preot Gabriel Furtună

Lasă un comentariu