Catedrala „Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” – Municipiul Moinești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Moinești

Catedrala este cel mai vechi lacas de cult orthodox din Moinesti, dovezile arheologice din incinta edificiului, gasite in anul 1980, atesta existenta unui cimitir in aceasta zona, datand dinainte de anul 1500.

În primele secole după pătrunderea creştinismului în Moldova, pe locul unde este în prezent Biserica Sfântul Nicolae, s-a înfiinţat o sihăstrie sătească. Călugării au construit o mică biserică din lemn cu hramul Sfântul Nicoloae. În zilele de duminică şi sărbători, pustnicii veneau la acest schit, îşi mărturiseau gândurile, ascultau Sfânta Liturghie şi se împărtăşeau cu sfintele taine, apoi se retrăgeau iar la locurile lor de linişte pentru post şi rugăciune. Acest schit oficia şi toate serviciile religioase pentru locuitorii izolaţi din imprejurimi şi a celor din cătunele şi satele Văsieşti, Urmeniş (Hangani), Pârâul, Dealu Mare, Lucăceşti, Valea Arinilor, Rusăeşti şi altele.

Prima constructie, cea din lemn nu mai era nici sigura si nici incapatoare pentru o populatie intr-o continua crestere, motiv pentru care edificiul a fost reconstruit din caramida. Astfel, actuala biserica a fost ridicata in anul 1998. Lucrarile la lacasul de cult au continuat pana dupa anul 2002.

Din punct de vedere arhitectural, lacasul de cult are forma unei nave centrale si a doua nave in lateral. Are in componenta sa un pronaos cu latime de 11,32 m, un naos cu a carei cupola masoara 21,50 m si un turn care se ridica pana la 28,6 m. Catapeteasma este alcatuita din lemn de tei, iar stilul in care a fost realizata se incadreaza in stilul brancovenesc.

Lasă un comentariu