Sursa: Primăria Municipiului Tulcea
Ridicata in urma cu peste un secol si jumatate, Catedrala Sfantul Nicolae a fost martora transformarilor suferite de oras de-a lungul istoriei. Actul de construire a catedralei a fost semnat de Mitropolitul Dionisie al Durostorului in anul 1862, iar lacasul a fost inaltata pe locul unei bisericute mai vechi, ridicata de credinciosii romani refugiati din satul Bestepe, localitate situata astazi la circa 25 de kilometri est de orasul Tulcea.
Construcţie monumentală, în stil bizantin şi în formă de cruce, domină prin măreţie împrejurimile, iar în zilele de sărbătoare existenţa i se face cunoscută pâna la mari depărtări prin sunetul deosebit de melodios al vestitelor sale clopote, turnate în Bavaria la 1882.
Foarte mult timp, noua biserica nu a functionat, fiind inchisa de autoritatile otomane care stapaneau Dobrogea in acele vremuri. Situatia se schimba pe data de 8 noiembrie 1887, atunci cand un grup de credinciosi ortodocsi, in frunte cu mitropolitul grec al Dobrogei, hotarasc sa ocupe noua biserica. Credinciosii romani reusesc sa isi duca la indeplinire demersul, iar catedrala intra in posesia lor. La data intrarii bisericii in stapanirea romanilor, lacasul de cult necesita multe imbunatatiri, era sarac in obiecte de cult si nu era pictat. In anii ce urmeaza, bisericii ii sunt aduse o serie de modificari, culminand cu cele din anul 1897, atunci cand sunt confectionate si montate cele mai multe dintre piesele de mobilier prezente si astazi (catapeteasma, strane, iconostase, amvonul, etc.).
La prima slujbă şi, probabil şi după aceea, drept catapeteasmă au fost folosite 4 icoane împărăteşti ce au fost aşezate pe nişte scânduri întinse; cele laterale erau din pânză. Pe jos era o duşumea din scândură şi un mic analog ce servea drept strană cântăreţului. Acesta era toată zestrea bisericii la venirea preotului Gh. Rascanu. Sfânta Masă era formată din blocuri de piatră, pe care se văd şi astăzi, în latura dinspre miază-zi, probabil o fostă cruce, întrucât se află pe această bucată de piatră dăltuită o cruce şi scrise cu litere slavone iniţialele IS.HS. În latura de apus, de asemenea a fost aşezată o piatră, probabil tot o fostă cruce, dar care a fost aşezată în poziţie orizontală. Nu este exclus ca aceste pietre să provină de la Sf. Masă a vechii bisericuţe, piatra fundamentală a soclului unde se află în prezent monumentul, ce indică locul Sfintei Mese de la vechea bisericuţă.
Tot in anul 1897 este realizata si o parte din pictura murala. Sarcina desenului i-a revenit cunoscutului pictor roman Stefan Luchian, care ,insa, din lipsa de fonduri nu si-a putut incheia opera. Pictura care poate fi observata astazi in interiorul catedralei a fost executata complet intre anii 1905-1906 de catre profesorul D. Marinescu din Bucuresti, acoperind orice urma a picturilor lui Luchian.
Catedrala Sfantul Nicolae din Tulcea dispune de un numar important de obiecte cu valoare istorica si artistica insemnata, cum ar fi: o Sfanta Evanghelie imbracata in argint, datand din 1888, vase confectionate din argint si alte metale pretioase, carti de diferite proveniente cu vechimi de sute de ani, cele doua clopote turnate in 1882 in Bavaria si multe altele.