Castelul Sükösd-Bethlen – Racoş

COD LMI: BV-II-m-A-11754.01
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România (foto)

Castelul Sükösd-Bethlen este un monument istoric care se găsește la 68 de km distanță de Brașov, în partea centrală a coumunei Racoș.

Pe locul actualului castel exista un conac, care data din anul 1494. Iscriptia originala, care se gaseste la intrarea in castel, prezinta urmatoarele:

„Soli deo gloria Extrui fecit ex fundamento Georgius Sükösd A. D. 1624. 9. maj.

Constructia castelului este finalizata pe 9 mai 1624 de catre Sükösd György, in stil renascentist. Exista si alte teorii care afirma ca inainte de prezentul castel nu ar fi existat un conac, ci o manastire din pietrele careia ar fi fost construit castelul. Putem doar banui faptul ca ar fi fost mai usor de construit castelul dintr-un conac decat daca ar fi fost construit de la zero.

Cert este că acest castel construit de Sükösd György avea sa fie fortificat mai tarziu de Budai Peter, un puternic diplomat al Transilvaniei. Acesta ridica zidurile castelului, bastioanele, podul castelului si depozitul de arme.

Incepand cu anul 1694 castelul este mostenit de catre Bethlen Samuel, fiul cancelarului Bethlen Janos, iar pana la 1863 atat constructia, cat si domeniul este detinut de dinastia Bethlen. In 1863 castelul este cumparat de Banca de Credite de la Mihaly Bethlen si cedat mai tarziul contelui Teleki Samuel. Acesta, conform lui Orban Balazs paraseste castelul si se retrage la Viena.

Din pacate, incepand cu 1903 castelul este achizitionat de la contele Teleki de catre Composesoratul de Paduri si Pasuni din Racos, iar din acel moment incepe degradarea accelerata a acestuia. În timpul Primului Război Mondial statul maghiar a luat în calcul restaurarea acestuia. În 1917 toate materialele necesare restaurării erau depoziate în curte, dar în urma recuceririi de către români, proiectul este sistat.

Din acel moment este lasat o buna perioada de timp in paragina. Dupa caderea regimului comunist s-a incercat o restaurare partiala, dar nu a durat mult. Singurul lucru care a fost facut, a fost sa incetineasca degradarea accelerata. Daca nu se intervenea atunci, astazi nu ar mai fi existat. În 2019 Composesoratul de Pădure și Pășune din Racoș, după o lungă procedură juridică redobândește proprietatea asupra castelului și tot în acest an încheie un contract de închiriere prin care cedează dreptul de administrare Asociației Alsórákosért.

Din punct de vedere arhitectonic, ansamblul castelului avea forma de patrat. Zidurile cetății înconjoară o curte pătrată, cu bastioane circulare la colțuri. Acestui zid i se anexează clădiri acoperite, amplasate în trei laturi. Pe latura estică se află lăcașul nobil, construit pe un singur nivel. Aici și turnurile rotunde adăpostesc camere, iar scara principală duce spre verandă. Turnul de poartă este situat pe mijlocul laturii de sud și tot acolo se observă și un șir de camere mai puțini adânci (camere secundare), probabil camere puse la dispoziția celor care lucrează în serviciul castelarului. Pe ambele părți ale aripii, se amplasează câte o scară. În partea de vest a castelului se aflau spațiile necesare pentru întreținerea curții nobiliare, la parter grajdurile și un loc pentru fâneață, iar la etaj depozitele pentru cereale. În partea de nord, zidul a fost fortificat.

Pe exterior, bastioanele sunt fotificate cu ziduri scunde, construite în unghi ascuțit. Ansamblul era înconjurat de un șanț adânc de apă, traversarea făcându-se printr-un pod rabatabil, care dădea spre turnul porții. Pe lângă aceștia, castelul mai era înconjurat de un zid, din care au rămas doar turnurile colț și pe alocuri ziduri jose.

Amplasarea interioară a aripii aristocratice reprezintă o bogăție și din punct de vedere istoric. La momentul actual, intrarea de la parter este înzidită, doar coloanele trei sferturi aflate pe părțile laterale și spațiile ale căror tavane se prăbușesc, coloanele din lemn care înlocuiesc cărămizile care se extindeau odinioară în paralel cu clădirea, indică aspectul de lux pe care l-a avut cândva castelul.Prin intermediul unei scări cu o rampă dreaptă se ajunge la intrarea festivă de la etaj, care dă direct în sala de consiliu.

Sculptura ușii din lemn este compusă din două forme octogonale,, amplasate una peste alta, și bordate cu ornamente sub formă de lauri. Canturile ușii sunt decorate cu elemente sculptate. În mijlocul celo două octogoane se pot observa rozete bogate. Elementele sculptate ale ușii sunt schimbate cu uși de scândură, robuste. Canatul este încadrat în piatră roșie, a cărei rază de lemn este în contrast puternic cu partea exterioară, simplă, a clădirii (doar ferestrele sălii de conferințe sunt prevăzute cu arhitectura simplă a unui timpanon). Cel mai probabil, lucrările din perioada Renașterii târzii s-au efectuat atunci când castelul i-a aparținut contelui Bethlen Samuel.

Lasă un comentariu