Castelul Posada – Posada

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Comarnic

Castelul Posada a fost construit intre anii 1842 si 1848 de catre Gheorghe Bibescu (domnitorul Valahiei, cunoscut mai mult sub numele de Bibescu Voda). Se dorea a fi un conac de vanatoare, construit asemeni multor case de munte, din piatra de rau. Abia mai tarziu, la inceputul secolului XX, conacul a fost extins si transformat in castelul de astazi.

Cu toate acestea, nepotul domnitorului – George Valentin Bibescu – avea sa-si lege numele mai mult decat toti ceilalti de acest castel. Castelul de la Posada este locul copilariei sale, locul in care a descoperit dragostea pentru natura si pentru aventura. Si mai tarziu, locul favorit al cuplului Bibescu (Martha si Valentin Bibescu) atunci cand se afla in tara. Dincolo de zidurile Castelului de la Posada avea sa se nasca singura fiica a cuplului, Valentina Bibescu. Si tot in spatele acestor ziduri avea sa se infiripe povestea de dragoste dintre Martha Bibescu si Lordul Christopher Thomson of Cardington.

Individual, cei doi au avut destine excepţionale. Valentin (1880-1941), îndrăgostit de natură, înălţimi şi aventură, devine unul dintre pionierii aviaţiei şi ai automobilismului. În copilăria de la Posada, Comarnic, la reşedinţa ridicată de bunicul său descoperă „ispita adâncimilor“, nefrica de înălţime şi dragostea de plutire. Unul dintre cei mai buni piloţi români, este fondatorul ACR-ului, dar şi al Aeroportului Băneasa. A fost preşedintele Comitetului Olimpic Român, dar şi Maestru al Marii Loji Naţionale din România. La rândul său, Martha Bibescu (1889-1973, Paris), a fost una dintre cele mai frumoase şi cunoscute românce ale începutului de secol XX. A fost romancieră, poetă, politiciană şi memorialistă română şi franceză, premiată de Academia Franceză şi membră a Academiei Regale de limbă şi literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. A fost şi una din primele femei-mason ale României.

In timpul Primului Razboi Mondial (25 decembrie 1915), castelul a fost incendiat de armata germana, care a vrut sa distruga arhiva Legislatiei Britanice. Istoricii spun ca aceasta ar fi fost depozitata in castel de Lordul Thomson, la vremea aceea amantul Marthei Bibescu. Castelul a fost inchis. Un an mai tarziu, in decembrie 1916, maghiarii au distrus pinacoteca, precum si colectia de picturi a printului Bibescu.

In al Doilea Razboi Mondial, resedinta fusese ocupata provizoriu de armata germana, iar in 1950 castelul a fost distrus partial in urma unui incendiu. Ulterior, cladirea a fost abandonata. Dupa ce a intrat sub administrarea Muzeului Peles, o parte din cladirile Castelului de la Posada au fost refacute, iar in anii ’70 – ’80 acestea au fost folosite drept depozite pentru o parte din colectiile Pelesului.

Lasă un comentariu