Casa ,,Vintilă” – Nehoiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Elena Vintilă

Casa ,,Vintilă” reprezinta un altar al culturii pe care orice roman ar trebui sa-l viziteze macar o data in viata.

Construita intre anii 1918-1924 aceasta casa a fost initial un han construit 100% din lemn: peretii din barne, usi, ferestre si dusumelele din scanduri de lemn. Ca orice han din teritoriu, acesta a fost construit pe mai multe etaje, avand si rol de locuinta. Pana in anii 1950 acest ansamblu a fost han, locuinta, salon de dans si carciuma.

In momentul in care regimul comunist s-a instalat, acest ansamblu a fost norocos deoarece nu a facut obiectul unei confiscari, dar a fost utilizat cu diverse scopuri: CAP, depozit de mobila sau locuinta comuna pentru anumiti salariati. Din cauza trecerii timpului, imediat dupa revolutie a fost reparat in totalitate, pastrand specificul zonei de catre noii proprietari, urmasii celor care au detinut in trecut casa, Elena si Marius Vintila.

In incaperile de la parter si etaj au avut loc, dupa 1989 si pana in zilele noastre, Cafeneaua Literara – manifestari culturale, religioase, comemorative, toate cu scopul promovarii culturii si traditiilor populare locale si nationale, cu sprijinul multor personalitati, printre care: diplomatul, poetul şi colecţionarul de arta Bucur Chiriac cu distinsa soţie Marieta, epigramiştii Gheorghe Penciu, Ion Zarafu, trubadurul Tudor Gheorghe, scritorii nehoieni Alexandru Oproescu, George Băiculescu, Constantin Deneş, interpreţii de muzică populară Benone Sinulescu şi Ion Dolănescu, creatoarea de artă populară Adela Petre,  creatoarea de tapiţerii Cela Neamţu, reprezentanţi ai culturii şi cercetarii civilizaţiei şi istoriei locurilor – prof. dr. Eugen Marius Constantinescu, prof. dr. Doina Ciobanu, lista fiind mult mai cuprinzatoare.

Cladirea este considerata a fi un altar al culturii deoarece multe personalitati celebre i-au trecut pragul si multe povesti au auzit acei pereti. Una din personalitatile care stateau aici peste noapte a fost Marin Sorescu, a carui camera este pastrata intacta. Fiind o persoana deosebita, culta si spirituala, Marin Sorescu a fost indragit de catre sotii Vintila care, odata cu moartea acestuia, au lansat manifestari artistice si culturale in cinstea sa.

Lasă un comentariu