Casa Veleanu – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Casa Veleanu face parte din ansamblul de locuinte ridicate la sfarsitul sec. XIX, pe fosta stradă Libertăţii (azi Iancu Jianu). Proprietarul era un om înstărit şi foarte cunoscut în Caracal şi Romanaţi – Ioan E. Veleanu – liberal ca orientare politică, deputat de Romanaţi, iar în perioada 1933-1937, prefect de Romanaţi.

 

A fost atunci o perioadă foarte bună pentru judeţ, realizările fiind consemnate la sfârşitul mandatului, într-o lucrare intitulată „Aspecte din activitatea şi gospodăria Romanaţeană”, avându-i ca autori pe Ion Veleanu, prefectul judeţului şi pe Edgar Constantin C. Russu, inginerul şef al judeţului.

 

Construcţie arhitecturală specifică barocului, cu elemente decorative multiple şi diverse: stucaturi, medalioane, frontoane, acoperită cu tablă în formă de solzi. Portalul este impunător, ferestre, uşi având formă de potcoavă, iar din acoperiş se ridică o turlă impresionantă ca dimensiune. Cornişa aflată deasupra uşii prezintă o buclă sub care este un frumos ancadrament al părţii superioare a uşii. Ferestrele de la faţadă au frontoane dreptunghiulare, iar în mijloc medalioane. A fost una din casele selecte ale oraşului, construcţie de bun gust estetic, dar după naţionalizare, clădirea nu a mai beneficiat de atenţia cuvenită. A fost, cândva, Casa pionierilor, ateliere şcolare, dar, în ultima perioadă, cabinet şcolar al Şcolii Generale nr. 2 Caracal.

Lasă un comentariu