Direcția Județeană pentru Cultură – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

Casa Ujvarosi, actuala clădirea a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, a fost construită în jurul anului 1900 şi a avut funcţie comercială în cea mai mare parte a existenței sale. Este fosta casă a familiei Ujvarosi, situată în partea de est a centrului orașului Zalău, vis-a-vis de grupul statuar Wesselényi. În decembrie 1881, a fost moștenită de Ujvarosi Julianna, care mai târziu, apare în acte ca soția executorului judecătoresc Lov Szilard.

În 1942 casa a fost moștenită de Dr. Nyaradi Szilard, care a donat-o soției Benedek Iren, de la care a fost naționalizată în 1960. Din acest moment casa nu a mai fost locuită, devenind sediul unor instituții. La parterul clădirii a funcționat farmacia Baier. Pe peretele clădirii a existat, încă din anul 1920, un termometru Bayer, care, pe lângă faptul că indica temperatura, devenise și un reper pentru Zalău. Aici era unul dintre locurile de întâlnire între prieteni sau îndrăgostiți. Însă, în anul 2008, acest termometru a dispărut, fiind înlocuit cu unul nou, oferit drept cadou de compania Bayer.

Azi, clădirea este centru cultural, care găzduiește Biblioteca Județeană „I.S. Bădesccu” și Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj.

Lasă un comentariu