Casa ,,Teleky Domokos” – Târgu Mureș

COD LMI: MS-II-m-A-15477
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Casa ,,Domokos Teleky” se află în Piața Bernady Gyorgy, la numarul 3-5 și a aparținut contelui Domokos Teleky. De-a lungul timpului, aceasta a avut mai multe întrebuințări.

Pentru a înțelege valoarea culturală a acestui imobil, este important să pornim încă din perioada în care casa nu era construită. Terenul de sub casă a devenit proprietatea contelui Domokos Teleki de Szék în 1787, cu scopul de a-și construi un mic domeniu în care să locuiască.

Construcția palatului de stil baroc a început în 1801 și a fost finalizată conform unor documente în anul următor, însă placa comemorativă datează finalizarea în anul 1803. Nu se știe care este motivul pentru care, pentru o bună perioadă de timp, casa devine reședința temporară a generalului Józef Bem, cel care, împreună cu Sándor Petőfi, aveau să participe la bătălia dintre trupele țariste și revoluționare. După revoluție, aici a locuit primul comisar șef austriac al districtului imperial, căpitanul de cavalerie József Eperjesi.

După o perioadă casa a intrat în posesia familiei Görög, pentru ca în anul 1935 să fie vândută și cumpărată de către Biserica Reformată. În prezent, în această casă își desfășoară activitatea Protopopiatul Reformat Mureș, Protopopiatul Reformat Mureș-Câmpie și Parohia Reformată Nr. 1 din Târgu Mureș.

Lasă un comentariu