Casa Radu Arion – str. Biserica Amzei

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Silvia Colfescu (text) si Alberto Grosescu (foto)

Casa a fost adusă ca zestre la căsătoria Caterinei Christopoulos, stră-strănepoată a poetului grec Athanasios Christopoulos, cu politicianul Scarlat C. Arion (1868-1937), fiu al unei vechi familii boierești, devenit mai târziu senator. Cei doi soți vor avea doi fii și o fiică. Fiul cel mai mare, arhitectul Vasile Arion (1902-1977), este cunoscut pentru colaborarea sa cu arhitectul G.M. Cantacuzino la proiectarea clădirilor Hotelului Rex din Mamaia și la cea a blocului Carlton din București. Cel de-al doilea fiu, Radu Arion (1904-1991), diplomat, ambasador al României la Atena, este și el cunoscut pentru gestul curajos pe care l-a făcut în 1946, refuzând să se întoarcă în România la chemarea guvernului impus de ocupantul sovietic și luând din ambasadă arhiva, pe care fiul său a înapoiat-o României după 1989. Fiica lui Scarlat Arion, Sofia (1909-1989), s-a căsătorit în 1942 cu prinţul Grigore Basarab Brâncoveanu (1913-2002). Frumoasa casă tradițională, construită pentru viața armonioasă a unei familii înstărite, păstrează, poate, pe undeva, prin cotloanele ferite, amintirea sărbătorilor, a balurilor și, poate, pe cea a convorbirilor de taină între politicieni, în atmosfera tihnită a bibliotecii. Fapt e că senatorul a fost, la un moment dat, nevoit să o vândă: la vremea aceea, politica nu aducea, ci costa bani.

Casa a fost construită la sfârşitul secolului XIX (1894) de către arhitectul Filip Xenopol, după cum poate fi observat şi astăzi din inscripţia „FX” aflată pe o petală a unui cartuş ornamental dintr-un colţ al casei. Clădirea a fost construită într-un stil neogotic cu influenţe neoclasice. Conform gustului păturii de sus a societății acelor vremi, stilul clădirii este Louis XV şi XVI, cu accente neoclasice. Anul 1900, care se apropia, se anunță discret în detalii de decor. Prin arcada elegantă a intrării, surmontată de un foişor artistic lucrat din fier, se vede o bucăţică de curte, vegheată melancolic de câţiva copăcei.

Curtea nu este extrem de mare, iar poarta din fier lăsa loc pătrunderii în interior a trăsurilor ce aduceau boieri şi oameni politici. Deasupra arcadei elegante se află o lampă ce aduce aminte de stilul anului 1900, realizată din sticlă multicoloră.

Un comentariu la „Casa Radu Arion – str. Biserica Amzei”

Lasă un comentariu