Sursa: Bucurestii noi si vechi(text) si Călător prin România (foto)
Casa Nicolae Petraşcu din Piaţa Romană a fost clasata individual in lista monumentelor istorice si se afla intr-un proces lent de degradare. Casa are o istorie destul de frumoasa in spate.
Arhitectul Ion Mincu a realizat aceasta casa pentru prietenul său, scriitorul Nicolae Petrascu. Piesa de mare valoare din interiorul casei era in salonul in care aveau loc intalniri cu caracter muzical si literar. Plafonul salonului a fost pictat dupa o replica intitulata ,,Varful cu dor al” a lui G. D. Mirea, iar dupa cum aflam din volumul ‘Itinerar inedit prin case vechi din Bucuresti’ (Petre Oprea, editura Sport turism 1986), se spune ca Mirea, la cererea lui Petrascu, a indicat pe unul dintre elevii sai sa ii picteze plafonul cu o copie dupa lucrarea ,,Varful cu dor”. Cel ales a fost Dimitrie Mihailescu. In perioada 1916 – 1957, cand se credea ca originalul este pierdut, a constituit singurul document care sa aminteasca de celebra pictura care a facut din Mirea cel mai de seama reprezentant al academismului in plastica romaneasca, dupa expunerea ei la Paris in 1883 si Bucuresti in 1885.
Nicolae Petrașcu a fost un diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă și critic de artă și literar român. În 1885 este numit atașat în Ministerul de Externe iar în 1888 devine șef de cabinet al lui Petre P. Carp. Este numit secretar de legație la Paris în 1889 și apoi la Istanbul în 1890. În 1892 se retrage din activitatea diplomatică.