Casa ,,Motomancea” – Municipiul Tulcea

COD LMI: TL-II-m-B-5992
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Tulcea

Casa a fost construită în perioada 187-1875, iar din anul 1929 a intrat în proprietatea lui Constantin Motomancea, profesor de matematică și director al liceului care astăzi poartă numele ,,Spiru Haret”. Casa a fost achiziționată de la moștenitorii lui Iordan Dobre. Nu se știe însă dacă Dobre a fost și cel care a construit casa.

Casa este construită în frumosul stil Empire, un stil napoleonian , care s-a răspândit în întreaga lume (inclusiv la Tulcea), în arhitectură , clădirile remarcându-se prin coloane corintice și frize bogat decorate, elemente ce s-au păstrat pe casa Motomancea.

Despre profesorul Motomancea se știe că a fost un excelent profesor și administrator de excepție, fiind cel care a condus comunitatea tulceană în construirea corpului central și cel din dreapta al actualei clădiri a liceului. Foarte interesant este faptul că profesorul, împreună cu Comitetul Școlar pe care îl conducea, reușesc construirea corpului central printr-o strângere de bani în rândul cetățenilor tulceni, precum și prin vânzarea biletelor de cinema, într-un cinematograf cumpărat de către Comitetul Școlar.

În anul 1950, casa este naționalizată și Constantin Motomancea evacuat, considerat a fi un reprezentant al clasei asupritoare burghezo-moșierească. Din păcate, prea bătrân pentru a mai putea fi trimis la închisoare ca deținut politic (avea 76 de ani), oficialitățile tulcene fac tot ce le stă în putere pentru a-i face rău, reușind să-i suspende pensia. Se stinge din viață, în mari lipsuri, în ziua de 17 decembrie 1955.

Lasă un comentariu