Sursa: Preot D. Nicolaescu Publicist – Alex.Oproescu şi Simona Raţiu, Editura Alpha MDN, p. 5,12. (text) si Anastasia Naie (foto)
În această casă a locuit preotul Dumitru Nicolaescu împreună cu soţia sa Maria şi cei patru copii: Vasile, Floriana,Viorica şi Marie-Tanţa.
Făcând un profil biografic al părintelui se poate spune, aşa cum începe cartea intitulată ,,Preot D. Nicolaesu” –publicist, ediţie alcatuită de Alex Oprescu şi nepoata Simona Raţiu că „în numeroşii ani petrecuţi ca slujitor al bisericii, preotul Dumitru Nicolaescu a fost personalitatea cea mai importantă a Nehoiului.” Părintele s-a născut la Sîngeru, jud. Prahova, a absolvit Seminarul ortodox „Veniamin” din Iaşi, în 1912 este hirotonit ca preot paroh la biserica din Cătiaş după ce în 1911 refuză o bursă la Kiev şi se căsătoreşte cu Maria, fiica proprietarului D. Oproescu, chiojdean.
În 1915 i se încredinţează postul de preot paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Nehoiu unde activează 43 de ani, până în 1958 când este arestat pentru activitatea sa politică în cadrul P.N.Ţ. Eliberat în 1964 primeşte o parohie departe de casă, cu navetă grea de făcut. Bătrâneţea, boala şi suferinţa din anii de detenţie au dus la decesul acestui mare om în ziua de 21 ianuarie 1968 în timpul liturghiei. Iată cum este descris sfirşitul părintelui Dumitru Nicolaescu în cartea sus menţionată “A fost găsit aşezat pe un scaun, cu capul sprijinit de sfânta masă.” S-a retras din această lume discret, fără ca familia să ştie că e grav bolnav. La ceremonia de înmormântare, în cimitirul bisericii Valea Nehoiului, a slujit un sobor de 42 de preoţi. A fost condus pe ultimul drum de sute de oameni veniţi din satele de munte, de acolo unde l-au purtat paşii, pentru a le sfinţi casele şi a le aduce în suflet speranţa, iubirea şi credinţa lui Dumnezeu.”
A participat în cadrul Primului Război Mondial ca preot militar, duhovnicul soldaţilor şi ofiţerilor, uneori şi al regelui Ferdinand care, ca semn de preţuire, i-a oferit o parohie în Bucureşi, lucru refuzat de preotul D. Nicolaescu.
În calitate de preot, parlamentar P.N.Ţ., cetăţean al Nehoiului, prin activitatea sa de publicist, prin articolele sale în diverse publicaţii, prin interpelările sale din Parlament a adus în faţa poporului evenimente, atitudini, întâmplări care preocupau societatea din acele vremuri. A avut preocupări pentru istoria neamului dar mai ales a locurilor pe unde l-au purtat paşii, a fost un mare apărător al religiei ortodoxe, s-a preocupat de propăşirea Nehoiului pledând în numeroase împrejurări în favoarea sătenilor şi a muncitorilor nehoieni, fiind şi un pasionat culegător de folclor.