Sursa: Călător prin România
La mica distanta de frumoasa Cetate Medievala din Targu Mures, pe strada Avram Iancu, se gaseste Casa Memoriala Avram Iancu, la numarul 23. Inaugurată în anul 2009, casa memorială este un muzeu de istorie dedicat perioadei petrecute de Avram Iancu în Târgu- Mureș. Amenajarea Muzeului „Avram Iancu” a fost realizată în totalitate cu ajutorul și sprijinul competent al Muzeului Judeţean de Istorie.
Acesta s-a stabilit în oraș din anul 1846 și a locuit aici până în anul 1848. El era cancelarist la Curtea de Apel și în același timp efectua stagiul de practicant în avocatură la Tabla regească, aceasta fiind denumirea populară a Curții de Apel din Târgu-Mureş. Aceasta casa, in care locuia impreuna cu Alexandru Papiu Ilarian a devenit locul de intalnire a viitorilor revolutionari. Aceasta casa a fost martora discutiilor dintre Avram Iancu, Al. Papiu Ilarian, Buteanu, Porutiu, etc. Aici s-a stabilit strategia si s-au pus bazele Marii Adunari Nationale de la Blaj.
Activitatea culturală se desfășoară într-un spaţiu restrâns compus din două camere și dispune de un punct muzeistic deschis vizitatorilor, ce amintește de Revoluţia română din anii 1848-1849 din Transilvania, dar şi de biografia de excepţie a lui Avram Iancu. In prima incapere pe un perete sunt doua biblioteci cu carti istorice provenite din donatii, carti despre Avram Iancu si despre Revolutia de la 1848. Intre cele doua corpuri de mobila sta bustul din bronz al celui care a fost cel mai iubit dintre conducatorii transilvaneni ai revolutiei pasoptiste, “Craisorul Muntilor” – Avram Iancu. Tot in prima incapere, sunt fotografii si informatii despre Obarsiile Iancului, Studiile Iancului la Cluj si la Tabla Regeasca Tg. Mures, Revolutia din 1848, Luptele Legiunilor Iancului, etc.
Muzeul găzduiește publicații despre Avram Iancu, fotografii și picturi.