Casa memorială Ady Endre – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău

Casa memorială Ady Endre din Zalău, pe lângă cele din Dioşod şi Lompirt, reprezintă unul dintre cele mai importante locuri pe harta memorială sălăjeană a marelui poet.

La numai 400 de metri de centrul orașului, pe strada 22 Decembrie 1989 (cunoscută de localnici ca strada Crasnei), la nr. 45, a locuit un timp Ady Endre. Aici a scris primele poezii, care au fost publicate în ziarul Szilágysag. În 1892, Ady Endre s-a înscris la Școala Reformată Wesselényi, unde a luat bacalaureatul în 1896. În timpul celor 4 ani petrecuți în Zalău a locuit un timp împreună cu fratele său mai mic în casa „Kenyeres”, la unchiul lui, Séra Lajos. Pe vremuri, majoritatea locuitorilor străzii Crasnei erau agricultori, negustori, meșteșugari, funcționari înstăriți. Se poate observa arhitectura neobarocă amestecată cu elemente locale, caracteristică construcțiilor orașelor mici, a clasei sociale din epoca respectivă. La aniversarea a 80 de ani de la nașterea poetului, în anul 1957, pe fațada casei de pe fosta stradă Crasna s-a montat o placă comemorativă bilingvă (în limba română și limba maghiară) din marmură. În anul 1999 s-a comemorat trecerea în eternitate a artistului printr-o nouă placă de marmură, care a fost amplasată tot pe fațada casei de pe fosta stradă Crasna. Casa Ady, cum este cunoscută de localnici, a fost cumpărată în 2010 de comunitatea maghiară din Zalău, a fost renovată și, în toamna anului 2015, a fost deschisă pentru public.

Se poate vizita în urma semnalării prealabile la numărul de telefon 0731 606453, în zilele lucrătoare, între orele 8:00-16:00.

Lasă un comentariu