Casa Marin Preda – Siliștea Gumești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Casa in care s-a nascut Marin Calarasu, pentru ca asa trebuia sa fie chemat (dar a luat numele mamei sale), poate fi observata in comuna Silistea Gumesti, judetul Teleorman.

Casa in care s-a nascut si a copilarit Marin Preda a ramas pana nu de curand la fel cum arata si in urma cu mult timp, atunci cand a plecat scriitorul la Bucuresti. Casa constuita din trei camere, trei ferestre si o tinda care se intindea pe toata suprafata din fata a casei si care era acoperita cu un perete din lemn si geamuri mai mici este istorie azi. Monumentul istoric a fost cumparat de o personalitate publica pentru 35.000 lei, iar in urma procesului de restaurare, si-a pierdut tinda, iar elementele arhitecturale (specifice zonei) au fost acoperite de un strat de tencuiala.

Pentru a intelege viata scriitorului in satul natal, este foarte important sa ne intoarcem in trecut si sa ne bazam pe spusele fostului primar, Gheorghe Ion, al carui tata a fost chiar domnul Toderici din Morometii.

Marin Preda nu a fost doar o simpla personalitate a literaturii noastre, ci un exemplu pentru satul sau si sursa de inspiratie pentru personajul Niculae. Marin Preda a fost înscris pentru prima dată la şcoală în 1929, la iniţiativa învăţătorului Ionel Teodorescu, însă tatăl scriitorului, Tudor Călăraşu, nu l-a lăsat la şcoală. A fost reînscris la şcoala primară din sat, un an mai târziu. Primii ani de şcoală ai elevului Marin Preda n-au fost uşori deoarece copilul Marin Preda a fost pus sa munceasca la camp si avea destule responsabilitati in gospodarie. Aceasta munca in gospodarie pentru a-I ajuta pe ai lui, expica situatia absentelor din catalog, care poate fi observat printre documentele importante ramase de pe vremea sa. Insa, dorinta lui de carte a învins şi, în ciuda absenţelor şi a mediilor scăzute la purtare, elevul Preda a ajuns cel mai bun din seria lui. Când Tudor Călăraşu nu i-a mai dat bani de cărţi, a fost ajutat de învăţătorul Teodorescu. El i-a împrumutat manuale pentru ca Preda să reuşească să termine anul şcolar. Aşa a ajuns să termine clasa a VII-a cu media generală 9,15.

Adolescentul preocupat de literatură a vrut să meargă la Şcoala de învăţători, dar a fost respins la vizita medicală din cauza miopiei. Cu ajutorul unui librar din Miroşi, Constantin Păun, care i-a făcut rost de cărţi, Preda a mers la Şcoala Normală din Abrud. Vacanţele şi le petrecea pe prispa casei din satul natal. Pe el nu il interesa nimic altceva decat sa citeasca. Toti copiii se duceau la scaldat, la fotbal si la baluri, dar Marin Preda nu voia decat sa stea sa citeasca. Pe prispa casei care astazi a fost daramata de actualul proprietar, Preda isi lua o perna de paie, statea pe ea si citea. Din cauza faptului ca era o fire retinuta si nu stia cum sa se integreze foarte bine, era adesea subiect de gluma pentru copiii din generatia lui, dar si pentru cei mai mici.

Tot prispa casei a fost si locul in care a trait fiorii primei iubiri, dar si locul in care plangea cu sughituri dupa persoana pe care o iubea. Acesta s-a indragostit de Stela Enachescu, fata unui tamplar. Fata era si frumoasa si desteapta, iar acest lucru il atragea foarte mult. Ea, insa, nu il baga in seama pentru ca, pe langa faptul ca era retinut, era si miop si stangaci cu fetele. In timp ce ea era ,,regina balului’’, el era interesat de lectura. Anii au trecut, iar Stela Enachescu a ajuns directoarea Colegiului ,,Mihai Viteazu’’ din Bucuresti.

Dupa anii copilariei, Marin Preda a plecat la Bucuresti unde a luptat sa razbeasca in cercurile literare de la Bucuresti pentru a-si face un nume. Se intorcea adesea in satul natal, mai ales la evenimente la care era chemat, dar nu vorbea cu nimeni. Iesea din casa, se plimba pe ulita pana in centru si se intorcea. Din pacate moartea lui fulgeratoare lasa lumea satului teleormanean fara un reprezentat de seama, iar casa conservata pana la vanzarea sa.

Lasă un comentariu