Sursa: Călător prin România
Casa Manu Auschnitt a fost construită în anul 1915 de către juristul Ioan (Iancu) Manu (1872-1959), soțul Elisabetei (Zetttei) Cantacuzino, după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Ioan Manu nu a fost nici el o persoana necunoscută. Acesta a fost fiul generalului Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru în timpul domniei regelui Carol I, senator și primar al Bucureștiului.
Din punct de vedere arhitectural, casa este construită în stil Ludovic al XIV-lea și s-a dorit a fi o copie fidelă a Palatului Biron din Paris, actualul Muzeu Rodin, care a fost construit între 1728-1731 de către membrii familiei de arhitecți francezi Jacques – Jacques-Ange Gabriel fiind și creatorul Micului Trianon de la Versailles, al palatelor din piața Concorde din Paris și al Școlii Militare din Champ de Mars din Paris.
Din varii motive, în anul 1932 Ioan Manu își pierde o însemnată parte din avere și este nevoit să vândă casa. Astfel, aceasta este vândută unui industriș pe nume Max Auschnitt (1888-1959), cel care avea să dea și cel de-al doilea nume al casei. Acesta a fost administrator delegat al Uzinelor și Domeniilor de Fier din Reșița (U.D.R.).
Max Auschnitt văzând că situația politică în România avea să capete o întorsătură urâtă imediat după război – instalarea regimului comunist – decide să fugă imediat în Statele Unite ale Americii. Toate proprietățile deținute de acesta în România (inclusiv Casa Manu Auschnitt) sunt confiscate de către guvernul comunist în anul 1948.
Văzând așa bijuterie arhitecturală, cel care ,,pune ochii’’ pe clădire este nimeni altul decât Petru Groza (1884-1958), prim-ministru al României între 1945-1952, motiv pentru care face toate cele necesare ca aceasta să-i devină locuință. Groza avea să rămână în această casă și după încheierea mandatului de prim-ministru, până în ziua morții. După decesul acestuia, casa devine ,,casă de oaspeți’’ pentru străinii care veneau invitați de către partidul comunist sau de către guvern. Ulterior, casa devine sediul Ambasadei Argentinei.
După Revoluția de la 1989, urmașii lui Max Auschnitt se reîntorc în România și dau statul în judecată pentru recuperarea proprietăților. Cel care reușește recuperarea casei este Steven Auschnitt care avea să o vândă în anul 2006, printr-o tranzacție de 7 milioane de euro, lui George Becali care, la rândul său, a mai investit aproape 3 milioane de euro pentru restaurarea sa. Din acel moment, casa a fost cunoscută drept ,,Palatul lui Becali’’, făcând ca istoria bogată a imobilului să fie usor uitată. Din păcate, soarta casei este incertă, existând zvonuri că și George Becali dorește să o vândă.