Sursa:Călător prin România
Casa Manicatide este una dintre clădirile-simbol ale Constanței, cu arhitectură impresionantă, construita in 1899, dupa planurile arhitectului H. N. Mangoianu si localizata pe strada Nicolae Titulescu nr. 36. Imobilul a aparținut comerciantului Take Manicatide, fost presedinte al Camerei de Comert si consilier comunal, nascut la Giurgiu in 1879.
Proiectată în stil eclectic, cu elemente de decorație clasicizantă, clădirea are trei nivele: subsol, parter și etaj. Fațadele sunt organizate simetric de axa marcată de intrarea cu balcoane deasupra. Soclul fațadei este realizat în bosaj, cuprinzând și ferestrele subsolului. Intrarea principală este surmontată de un balcon cu balustrii, susținut de două coloane de ordin compozit, canelate. La ambele nivele, de o parte și de alta, se află câte două ferestre cu baza comună, profilată. Fațada este organizată simetric, pe console cu motiv floral. Aceste coloane sunt de ordin compozit, canelate, iar balconul are un aspect deosebit datorită baluştrilor, după cum se explică în documentele de la Arhivele Naţionale.
După naţionalizare, a aparţinut I.L.L. (Locativa), apoi a fost Oficiul Forţelor de Muncă sub administrarea I.C.R.A.L., iar mai târziu a adăpostit corpul de control al Primăriei Municipiului Constanţa.