Casa M. Russu – Strada Franceză

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Frumoasa cladire se afla pe Strada Franceza, la numarul 11, din Centrul Vechi, vis-a-vis de Muzeul National de Istorie al Bucurestiului si este a doua cea mai îngustă clădire din Centrul Vechi cu o latime de 3-3,50 metri si inalta de doua etaje si reprezinta una din cele mai frumoase cladiri din acea zona, chiar daca se afla intr-o stare avansata de degradare.

Despre cladire nu se stiu foarte multe lucruri. Toate informatiile pe care le putem obtine provin din constructia cladirii si elementele arhitecturale prezente pe fatada dinspre strada. Cladirea a fost edificata in anul 1892 dupa cum putem observa de pe fatada cladirii ,,ANNO DOMINI 1892”. Pe fronton, deasupra anului si intre doua capete inspirate din mitologie, se observa si numele proprietarului acestui imobil ,,M. Russu”.

Despre M. Russu nu cunoastem foarte multe lucruri, dar putem deduce ca a fost o personalitate puternica a perioadei trecute. Afirmam aceste lucruri deoarece langa balconul de la etajul al II-lea constatam un element de heraldica, un blazon (posibil al familiei), langa care este scris numele arhitectului R. Kraft, arhitect care a construit mai multe imobile importante din Capitala.

Asa cum putem sa aflam si de pe placuta din fata imobilului, cladirea in stil eclectic este tipica pentru parcelarul ingust al Centrului Istoric. Aceasta are o pravalie flancata de accesul la locuinta si etajele cu o compozitie simetrica, axa fiind accentuata de prezenta balcoanelor.

 

 

 

Lasă un comentariu